,,Door goed voor je bomen te zorgen, voorkom je veel problemen."
,,Door goed voor je bomen te zorgen, voorkom je veel problemen." Luchtenberg Boomverzorging

Bomen in je tuin? Let op de zorgplicht

Wonen

BARNEVELD Afgebroken takken en omgewaaide bomen: de stormen die vorige week over het land raasden, zorgden ook in Barneveld voor de nodige schade. Boomeigenaren die niet bekend waren met de zorgplicht kwamen soms voor nare verrassingen te staan. Zo kun je wettelijk aansprakelijk worden gesteld als jouw boom schade toebrengt aan derden. Wat houdt die zorgplicht precies in en hoe voorkom je zulke problemen? Ruben Luchtenberg van Luchtenberg Boomverzorging legt het uit. 

Wat houdt de zorgplicht voor boomeigenaren precies in?
,,De zorgplicht houdt in dat een boomeigenaar wettelijk aansprakelijk is als een boom schade toebrengt aan derden, omdat hij niet goed onderhouden is. Kort gezegd betekent dit dat je zorg moet dragen voor je bomen, niet alleen om aansprakelijkheid te voorkomen maar ook om schade aan je eigen huis of tuin vergoed te krijgen door de verzekeraar.”

,,Vroeger volstond een factuurtje voor eenmalig onderhoud, maar tegenwoordig moet je periodiek je bomen laten controleren door een specialist. ‘Specialist’ is natuurlijk een breed begrip, maar de hovenier die drie keer je boom heeft gesnoeid valt daar in elk geval niet onder. Met een gecertificeerd European Tree Worker zit je altijd goed. Uit die controle rolt vervolgens een rapport met advies dat je moet opvolgen.” 

Hoe stellen jullie zo’n rapport op?
,,Zo’n rapport heet officieel een ‘Visual Tree Assessment’ (VTA) en wordt opgesteld door de boom visueel te onderzoeken, van top tot teen. We kijken naar de omgeving, de stamvoet, de stam en de kroon en schatten in hoe oud de boom is. Vervolgens onderzoeken we of er eventuele problemen zijn; een soort APK’tje. Dat doen we onder meer door te kijken of de boom goed in het blad of de knoppen zit, maar ook door de eigenaren te vragen of hen iets is opgevallen aan hun boom. Als zij in de herfst bijvoorbeeld paddenstoelen op of rondom de stam zagen, komen we in die periode terug voor een extra controle.” 

,,Naar aanleiding van het rapport bepalen we wat de vervolgstappen zijn. Soms snoeien we de boom of plaatsen we een kroonverankering. Dat laatste is soms nodig bij een boom die uitloopt in twee stammen, om te voorkomen dat een van de stammen afbreekt en schade veroorzaakt. Als het niet anders kan, kunnen we een boom ook kappen; alles om onveilige situaties te voorkomen.” 

Zijn alle boomeigenaren op de hoogte van die zorgplicht?
,,Nee, veel mensen hebben geen idee. Terwijl je veel problemen kunt voorkomen. Na de stormen van afgelopen week kreeg ik een appje van een klant die een grote eik naast het huis heeft, een boom die uitloopt in wel vijf stammen. Als zo’n stam naar beneden komt, heb je al gauw duizend kilo op je dak. Maar dankzij de kroonverankeringen die wij eerder hebben aangebracht, voelde zij zich het hele weekend veilig. Daar doen we het voor.”

Hoe hebben jullie de afgelopen week beleefd, als boomverzorgers?
,,Het was hartstikke druk. De telefoon ging op vrijdagmiddag om half 6 - toen we eigenlijk al klaar zaten voor de vrijdagmiddagborrel - en die is bij wijze van spreken tot dit moment niet meer stil geweest. Zo hebben we onder meer een beuk van ruim tweehonderd jaar opgeruimd, verschillende wegen vrijgemaakt en een oude berk van een chalet afgehaald. De bewoonster van die chalet was net van de bank afgestapt om koffie te zetten, toen ze achter zich het geluid hoorde van een grote tak die door het dak viel. Het was gekkenwerk, maar ik ben trots op de inzet die we met z’n allen hebben getoond.”

Aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

Afbeelding
advertentie