Het najaar is de ideale tijd om bomen te planten.
Het najaar is de ideale tijd om bomen te planten. ...

‘Bomen plant je het beste in het najaar’

Wonen

BARNEVELD Het najaar staat weer voor de deur: de ideale tijd om - naast het ‘herfstklaar’ maken van je tuin -  nieuwe bomen en struiken te planten. Waar moet je op letten bij het planten of verplanten van bomen? Zeven tips van de Barneveldse boomverzorger Ruben Luchtenberg.

1. Plant nieuwe bomen tussen oktober en december

,,Niet iedereen weet dit, maar de herfst is de ideale tijd om bomen te planten of verplanten. Omdat bomen in de herfst in ‘ruststand’ zijn en dus geen nieuwe bladeren hoeven te maken, houden ze meer energie over om nieuwe wortels te maken. Als je een boom plant in het voorjaar of in de zomer is de kans groter dat hij uiteindelijk bladeren verliest.” 

2. Let bij het uitkiezen van een boom op ‘probleemtakken’

,,Er kan veel verschil zitten in de kwaliteit van bomen. Let daarom op ‘probleemtakken’, zoals wij boomverzorgers ze noemen. Bomen met dubbele toppen zijn bijvoorbeeld geen goed teken. Hetzelfde geldt voor te dikke takken. Takken die dikker zijn dan vijftig procent van de stam - bij een jong boompje van vijf centimeter is dat dus een tak van twee à drie centimeter dik - kunnen afbreken als de boom volwassen is. Die groeien namelijk snel en daardoor is de kans op uitbreken aanwezig.”

3. Kies een boomsoort die bij jouw tuin past

,,Doe daarnaast goed onderzoek naar de boomsoort die je wilt planten. Op het kaartje van het tuincentrum kan bijvoorbeeld staan dat een boom niet groter wordt dan acht meter, maar dit klopt helaas niet altijd. Zo’n boom kan dan alsnog dertig meter hoog worden en daar zitten jij of je buren misschien niet op te wachten. Op www.vdberk.nl vind je een mooi overzicht van alle boomsoorten en hoe hoog ze kunnen worden.” 

4. Houd rekening met de regels die gelden binnen de gemeente Barneveld 

,,In elke gemeente gelden regels voor erfbeplanting, ook in de gemeente Barneveld. Zo mogen bomen bijvoorbeeld niet binnen een afstand van twee meter van de erfgrens tussen twee percelen staan. Door rekening te houden met de Algemene Plaatselijke Verordening voorkom je dat een boom weggehaald moet worden.”

5. Verzorg de bodem voordat je gaat planten

,,Zorg allereerst voor een plantgat dat drie keer zo groot is als de kluit. Bij een kluit van dertig centimeter moet het gat dus ongeveer een meter bij een meter zijn. Dit is belangrijk omdat het wortelpakket van een boom uiteindelijk net zo groot wordt als de kroon. Zorg vervolgens voor een voedzame bodem door bomengrond toe te voegen. Daaraan zijn schimmels toegevoegd die de groei van haarworteltjes, de kleine wortels aan het uiteinde van de ‘gewone’ wortels, stimuleren. Omdat de haarwortels voeding opnemen voorkom je zo bladuitval.”

6. Boom verplanten? Begin op tijd met het lossteken van de wortels

,,Als je een boom wilt verplanten, kun je het beste drie groeiseizoenen daarvóór beginnen met het lossteken van de wortels. Dit doe je door een ronde geul te graven: de kluit hoort minimaal drie keer zo groot te zijn als de dikte van de stam en net zo diep als de wortels te reiken (tussen de tachtig en honderd centimeter). Graaf de grond los en vul de geul op met nieuwe bomengrond. Na elk groeiseizoen steek je de buitenkant van de geul weer los. Als je dit twee tot drie jaar op rij doet, blijven de wortels mooi compact en is het makkelijker om de boom te verplanten.”

7. Wees niet te scheutig met water 

,,Veel mensen zetten gelijk de sproeiers aan zodra het warm wordt, maar het is beter om de natuur eerst zelf zijn gang te laten gaan. Als je te snel water geeft, wordt de boom minder geprikkeld om nieuwe wortels te maken. Daarnaast ligt wortelrot op de loer als de grond te vochtig is. Kijk goed naar de bladeren van de boom en naar de grond waarin hij staat, dan kun je goed inschatten wanneer een boom water nodig heeft. De grond moet veldvochtig zijn. Verkleuren de bladeren en is de grond stoffig, dan heeft de boom echt water nodig.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

advertentie
advertentie