Het ODG AgroTeam. Van links naar rechts: Arjan van Donkelaar, Gerard Fennema, Jan de Groot, Gerjan Smit en Wilbert de Greef.
Het ODG AgroTeam. Van links naar rechts: Arjan van Donkelaar, Gerard Fennema, Jan de Groot, Gerjan Smit en Wilbert de Greef. ODG
Ondernemer in beeld

Wat als overdracht binnen familiebedrijf niet lijkt te lukken?

Zakelijk

BARNEVELD ODG staat graag naast de ondernemer aan het roer. Bij vele bedrijfseconomische en fiscale vraagstukken bieden onze experts dé oplossing, zelfs in situaties waarin dit ondernemers vooraf niet haalbaar lijkt. Zo ook voor twee varkenshouders in Gelderland, vader en zoon, met een gezamenlijk bedrijf met 2.500 varkens. 

De ouders bezitten twee woningen op het erf. Zelf bewonen ze het ene huis, het andere verhuren ze aan een zoon, die daar met zijn gezin woont. De zoon is voornemens om het huis, getaxeerd op 500.000 euro, te kopen. Een prijs waarvoor de zoon de financiering niet rond krijgt. Een forse teleurstelling. Maar voordat het idee wordt afgeschreven, besluit de zoon het ODG AgroTeam nog te raadplegen. 

Gelukkig ziet de accountant tóch een mogelijkheid, namelijk het overdragen  van de woning tegen de WOZ-waarde van 400.000 euro. Echter, helaas krijgt de zoon ook voor dit bedrag geen hypotheek. En zijn spaargeld zit in het bedrijf. De ouders hebben wél spaargeld, dat met de huidige rente niets oplevert.

ODG AgroTeam biedt de oplossing
Bij het plan van de accountant hebben beide partijen voordeel: Ouders schenken 75.000 euro. Dit kan belastingvrij, binnen de jubelton. Per 2023 wordt deze verlaagd, maar nu profiteren nog veel mensen op de valreep van de regeling. De ouders nemen in hun testament een verrekening op, voor een gelijke verdeling van de erfenis. Ook lenen de ouders 100.000 euro aan de zoon, met rente 10 jaar vast voor 1,5%. De ouders hebben nu rendement op hun spaargeld en de zoon kan gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. De bank verstrekt een hypotheek voor 225.000 euro, het bedrag dat nog nodig is. De zoon en schoondochter zijn de koning te rijk met hun koophuis. En de ouders? Zij genieten van de kleinkinderen, die altijd in de buurt zijn.

Accountant voor de agrarische sector
Het ODG AgroTeam biedt compleet advies van accountants, fiscalisten en juridisch specialisten. Al 70 jaar is ODG een toonaangevend accountantskantoor voor agrarische bedrijven. Kenmerkend is de persoonlijke aanpak van onze accountants en adviseurs. ,,Geen onnodige rapportages of papierwerk, maar een persoonlijk gesprek bij u op de boerderij aan de keukentafel. Dat is ODG.’’

Meer informatie via odg-accountants.nl/agro

advertentie