Ina en Gerald Petersen in hun nieuwe woning.
Ina en Gerald Petersen in hun nieuwe woning. Pauw Media

Het verhuisverhaal van Ina en Gerald Petersen uit Barneveld

Wonen Verhuisverhalen

BARNEVELD Norschoten, De Vaarst, De Burgt. Ina en Gerald Petersen hadden al in heel wat wijken in Barneveld gewoond. Alleen het centrum ontbrak nog. Iets dat vooral Ina graag wilde. Hun monumentale villa is dan ook een lot uit de loterij.

Linda van Maanen

Ina (50), Gerald (52) en hun kinderen woonden jarenlang prima in woonwijk De Burgt. Een heerlijk huis pal aan het water. ,,Maar twee jaar geleden wilde ik al graag richting centrum verhuizen, ook omdat twee kinderen inmiddels uit huis waren. We keken wel naar huizen, maar het was het steeds nèt niet. We wilden in ieder geval géén nieuwbouw", blikt Ina terug. Ze besloten om te blijven wonen waar ze woonden. Gaven zelfs hun badkamer nog een grote metamorfose. Maar in december vorig jaar zag Gerald ineens de monumentale villa uit 1895 aan de Amersfoortsestraat op Funda voorbij komen. Ze handelden razendsnel. Ze belden met Drieklomp Makelaars, waren de allereerste kijkers en startten de onderhandelingen. Ondertussen verkochten ze hun eigen huis aan hun buren. ,,In iets van twee weken tijd hebben wij een huis aangekocht én ons eigen huis verkocht. Op oudjaarsdag hebben we getekend", vertelt Gerald. Ze kijken met een goed gevoel terug op de samenwerking met makelaar Dick van Putten.

[GOEDE STAAT] Naast de locatie en ligging vielen de Barnevelders als een blok voor de sfeer. Dit huis - een gemeentelijk monument - ademt één en al sfeer uit. Er zijn veel authentieke details, zoals plafondornamenten, een ouderwetse waterpomp met twee zwengels, een hardstenen hal, de houten vloeren en zogenaamde teentjesvloer, schouwen, glas-in-lood ramen en een heuse opkamer. Ook de 'oude rookkast', paneeldeuren met beslag, bakelieten schakelaars én een nostalgische (werkende) draaischijftelefoon zijn karakteristieke voorbeelden. ,,Esthetisch moest er misschien veel gebeuren, maar bouwkundig verkeerde dit huis in een zeer goede staat", zegt het stel.

[GELE KEUKEN] Begin september ontving de familie Petersen de sleutel en precies één maand later verhuisden Ina en Gerald met zonen Daan en Job naar de Amersfoortsestraat. In die ene maand is enorm veel werk verzet. ,,Toen we het huis op Funda zagen, schoot door ons heen dat die gele, gedateerde keuken er als eerste zou uitgaan. En nu denken we misschien wel als laatste... Of zelfs helemaal niet! Het is gewoon zo'n leuk keukentje van waaruit je zo op de kerktoren kijkt", aldus Ina. Beneden is al het verf- en herstelwerk vakkundig - met oog voor traditioneel detail - uitbesteed. Alles met een bruine lak is vervangen door fris wit of blauw. Er is een nieuwe, stijlvolle badkamer gekomen mét behoud van de oude karakteristieke kasten. Boven hebben ze zelf de mouwen opgestroopt en op deze verdieping zijn ook alle bruine latjes, muren en deuren strak wit geverfd. Bovendien is hier een tweede toilet geïnstalleerd.

,,Wij hebben nu vooral aandacht aan de binnenkant van het huis gegeven. De voortuin verdient straks aandacht. Net zoals de achtertuin, daar heb ik wel ideeën over qua herinrichting. De garage gaat plat en dan komt er een dubbele carport en een stijlvol tuinhuis/prieel. We hebben geen haast, het komt wel", kijkt Gerald vooruit. De kans dat ze hier ooit nog weggaan, is niet groot. Alle dorpse faciliteiten zijn om de hoek en het huis zelf is levensloopbestendig door de badkamer op de begane grond plus ruimte voor een slaapkamer beneden. ,,Ina wil Barneveld sowieso nooit verlaten. Ze heeft hier haar werk als receptioniste bij notariskantoor Dangremond. Onze uitwonende kinderen Matthijs en Anne, familie en vrienden wonen er allemaal. Zelf heb ik op veel verschillende plekken gewerkt. Ben misschien minder honkvast, maar vind het wel heel fijn om een rotsvaste thuisbasis te hebben", besluit Gerald, interim directeur bij Janssen/Pers Rotatiedruk.

[Aangeboden door Drieklomp Makelaars]

De woonkamer ziet er sfeervol uit.
De villa aan de Amersfoortsestraat in Barneveld.
advertentie