Afbeelding
Foto: Pixabay

Ook zo benieuwd hoe muizen je huis binnen komen ?

16 november 2021 om 07:20 Partnercontent

Nu het buiten weer guur wordt, zijn de kleine knagers op zoek naar een warm onderkomen. Buiten wordt het natuurlijke voedsel schaarser terwijl de muizen toch doorgaan met hun dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Daarnaast kan een muizenpaar in een mum van tijd veel kleintjes voortbrengen. Zo’n uitgebreide familie wil je natuurlijk niet in je huis hebben.

Muizen bestrijden is vanzelfsprekend een manier om van muizen af te komen. Daarvoor zijn tal van middelen op de markt. Eén van de populairste middelen was altijd gif, maar door de veranderende wetgeving is het gebruik hiervan behoorlijk aan banden gelegd. Een aantal grijze ‘inbrekers’ zal met gif het loodje leggen, maar vaak is het onduidelijk hoe effectief zo’n middel is. Beter is het te kijken naar de oorzaak. Hoe komen ze binnen en wat is daarbij de oplossing om deze vervelende binnendringers definitief buiten te houden. Naast de huismuis kan de veldmuis ook naar binnen komen. Deze is bruiner en groter dan huismuis.

Zowel bij woonhuizen als bedrijven kan overlast door muizen een schadepost veroorzaken. Ze kunnen isolatiemateriaal vernielen om daar dan bijvoorbeeld een nest in te maken. Daarnaast kan er knaagschade ontstaan aan kabels of leidingen. In woonhuizen hebben voedselresten een grote aantrekkingskracht. Zelfs door gaatjes van zes millimeter weten ze zich een weg naar binnen te wringen. Heb je eenmaal last van muizen, dan is het niet makkelijk om er weer vanaf te komen. Zorg in ieder geval dat je nergens in huis voedselresten laat liggen en zorg dat voorraadkasten en andere bewaarplaatsen van etenswaren hermetisch afgesloten zijn en niet doorknaagbaar zijn.

De kat

Wie geen allergie heeft voor huisdieren heeft kan de natuurlijke vijand van de muis in huis nemen. Bij de meeste poezen is het jachtinstinct nog volop aanwezig. Gelukkig maakt de kat er niet zo’n bloedige slachtpartij van als zijn grote broer de leeuw. Toch weet de kat aardig wat ongedierte te vangen. Wat brengt zo’n kat allemaal mee naar huis, naast wat deze mensenvriend in huis opspoort. Dat is nogal wat. En zit je er op te wachten dat je snorrende maatje muizen, ratten, vlinders, spinnen en vogeltjes mee naar binnen neemt.

Doden of verjagen

Omdat gif eigenlijk geen optie is zal er vaak naar andere middelen gekeken moeten worden. En de vraag is doe je de bestrijding zelf of huur je er een expert voor in. Deze kan je huis inspecteren op kieren en gaten en je een deskundig advies geven. Je kunt natuurlijk ook zelf een inspectieronde houden als je toevallig in de tuin met je bladblazer aan de slag bent. Schrik dan niet te erg als er opeens een muis toevlucht zoekt in je huis. Een oud middel om een muis te doden is de houten val met springveer. Redelijk effectief maar deze klassieke methode hapt ook graag naar de vingers van menselijke bewoners. Een goed alternatief is hiervoor is de muizenklem van plastic met een metalen slagmechanisme. Deze variant is vele malen te gebruiken. Hou je niet zo van dode dieren in je huis dan is verjagen een diervriendelijk middel. Heb je last van muizen in huis dan is de elektronische muizenverjagers aan te bevelen. Ze maken geen geluid en werken echt fantastisch goed. Het succespercentage is maar liefst 98%.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie