Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Meerderheid Gelderse politiek voor eigen stikstofplan

22 juni 2022 om 17:34 Natuur en milieu

BARNEVELD/ARNHEM (ANP) Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten in Gelderland is voor eigen beleid op het gebied van stikstofreductie. Gelderland heeft daarvoor met allerlei betrokken partijen dit jaar een plan gemaakt, dat afwijkt van de aanpak die minister Christianne van der Wal bijna twee weken geleden presenteerde. Met het eigen plan wordt de door de minister gevraagde stikstofreductie gehaald zonder van het landelijk gebied ,,een reservaat” te maken, zoals verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth (CDA) het uitdrukte.

Twaalf van de zestien fracties in de Gelderse Provinciale Staten gaven woensdag hun mening over het eigen plan van de Gedeputeerde Staten. Vier eenmansfracties ontbraken. De Provinciale Staten nemen begin juli een definitief besluit. Bijna alle fracties willen dat er vaart wordt gemaakt met de aanpak van de stikstofcrisis. Ze denken dat het Gelderse plan sneller van start kan gaan dan het kabinetsplan, hoewel er woensdag ook over het Gelderse voorstel nog vrij veel vragen waren die in juli beantwoord moeten zijn.

Volgens Drenth heeft minister Van der Wal beloofd dat ze provincieplannen waarmee hetzelfde doel wordt bereikt als dat van haar, niet zal blokkeren. ,,Gelderland moet de grootste bijdrage leveren aan de stikstofreductie, omdat het grootste natuurgebied van Nederland, de Veluwe, in de provincie ligt. Deskundigen van de Wageningen Universiteit hebben berekend dat ons plan voldoende oplevert. We kijken niet naar de uitstoot per bedrijf, maar naar de impact op de natuur. En alle sectoren moeten meedoen, zodat we vitale dorpen met een gezonde landbouw overhouden”, aldus de gedeputeerde. Drenth is met zijn stellingname populair bij de boeren.

De Statenleden willen weten hoeveel het Rijk moet bijdragen aan het Gelderse plan. De provincie heeft zelf al 60 miljoen euro uitgegeven. Een aantal kalverhouders is al gestopt en 250 Gelderse boeren zouden schoner willen gaan werken, aldus de provincie. Maar het geld is op en het Rijk moet bijspringen.

Veel politici waarschuwden woensdag dat Gelderland nu geen problemen moet gaan oplossen die op het bordje van de minister thuishoren. Maar bewindsvrouw Van der Wal verdient ook wel wat steun, aldus D66 en de Partij voor de Dieren, aangezien ze het stikstofprobleem voortvarend heeft aangepakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie