Agenten met wapenstok bij deelnemers aan het boerenprotest in het buitengebied van Kootwijkerbroek.
Agenten met wapenstok bij deelnemers aan het boerenprotest in het buitengebied van Kootwijkerbroek. AberMedia

‘Tien arrestaties bij boerenprotesten, onder meer voor poging tot doodslag’

29 juni 2022 om 15:35 Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK/STROE De politie heeft dinsdag tijdens boerenprotesten in Oost-Nederland tien personen aangehouden, onder wie vijf in de omgeving van Kootwijkerbroek/Stroe. De komende tijd worden meer arrestaties verwacht. 

,,Op diverse plekken werden grenzen fors overschreden. De aanhoudingen zijn onder meer verricht voor openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Ook zijn verschillende bekeuringen geschreven voor het rijden op de snelweg met een tractor’’, meldt het politiekorps woensdagmiddag. 

IN HET NAUW Volgens de politie zijn in de omgeving van Kootwijkerbroek en Stroe politiebusjes belaagd en zijn agenten in het nauw gedreven. ,,Op de A1 bij Stroe werd de snelweg langdurig geblokkeerd. Door tractoren zijn politievoertuigen klemgereden en van enkele politiemotoren zijn banden lek gestoken.’’ 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn bij het boerenprotest in Kootwijkerbroek/Stroe vijf mensen aangehouden, van wie twee op verdenking van poging tot doodslag. Er werd volgens het OM met een tractor ingereden op agenten. 

Bij arrestaties op de Garderbroekerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek werd onder meer gebruik gemaakt van een stroomstootwapen. Daarbij werd ook een ruit van een bestelbus ingeslagen. 

Het OM meldt woensdagmiddag dat negen mensen nog vastzitten, één minderjarige is tijdelijk vrijgelaten. 

GEWELD Volgens diverse getuigen van het ingrijpen door de politie op de Garderbroekerweg hebben agenten op hun beurt ,,buitensporig veel geweld’’ gebruikt tegen de boeren. Er zouden ruiten van tractoren zijn ingeslagen, trekkerbanden zijn lekgeprikt en tractoren in beslag zijn genomen. ,,Dan vraag je er toch om dat ze helemaal doordraaien’’, schrijft Wil van Wikselaar-Ortse op de Facebookpagina van deze krant. Agenten zouden volgens omstanders ook flink hebben geslagen met wapenstokken.

ONACCEPTABEL De politie zegt op een aantal plekken ,,goed met boeren in gesprek te zijn’’. ,,Daar zien we we dat boeren op een vreedzame manier gebruik maken van het recht op demonstratie. Maar dat is niet overal het geval.’’

Politiechef Janny Knol noemt het ,,onacceptabel hoe op sommige plaatsen politiemensen zijn belaagd en in het nauw zijn gedreven’’. ,,In sommige situaties voelden collega’s zich zelfs genoodzaakt om op de noodknop te drukken. We respecteren dat boeren willen demonstreren, dat is een grondrecht. Maar zodra grenzen worden overschreden, treden we op. We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dit niet dat je hiermee wegkomt. Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht.”

VERHAAL HALEN Op sommige plaatsen, zoals de snelweg A50, moest het verkeer volgens de politie korte tijd worden gestremd door bijvoorbeeld brandstichtingen. ,,Op het politiebureau van Zwolle kwamen boeren verhaal halen. Er werd geëist om een aangehouden jongen vrij te laten en in beslag genomen landbouwvoertuigen terug te geven.’’

Bij de woning van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in Hierden werd de straat afgesloten met landbouwvoertuigen. ,,Daar braken boeren door de politieafzetting, waarbij zelfs over een politieauto heen werd gereden. Ook werden strobalen in brand gestoken.’’

DILEMMA Het onvoorspelbare karakter en de massaliteit van de protesten stelt de politie voor een dilemma. ,,We kunnen niet overal tegelijk zijn en voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op gaan of de openbare orde verstoren. Bij excessen grijpen we in, zoals hiervoor benoemd. Wellicht lukt het niet direct maar we zullen degenen opsporen die grenzen overschrijden opsporen. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van omstanders en hulpverleners wordt gewaarborgd’’, aldus het politiekorps Oost-Nederland.

BEELDEN Politiechef Knol vraagt mensen die beelden hebben van de boerenacties in Oost-Nederland om deze te delen met de politie. Als de protesten de komende dagen aanhouden, overweegt het Openbaar Ministerie de verschillende zaken te behandelen op een snelrechtzitting.

Lees ook: LTO over geweldsescalatie: ‘Wél te verklaren, maar níet de oplossing’

Lees ook: Burgemeester Barneveld: ‘Staak geweld en agressie’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie