Boeren vertrekken via de snelweg A1, na afloop van de landelijke protestactie in Stroe.
Boeren vertrekken via de snelweg A1, na afloop van de landelijke protestactie in Stroe. ANP/Vincent Jannink

Minister: boeren zoveel mogelijk beboeten voor overtredingen

Maatschappelijk

STROE/DEN HAAG Boeren die woensdag tijdens het stikstofprotest ,,de regels aan hun laars hebben gelapt” door met trekkers de snelweg op te gaan, en daarmee andere weggebruikers in gevaar hebben gebracht, komen daar wat justitieminister Dilan Yesilgöz betreft niet zomaar mee weg. Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. ,,Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen.”

,,Regels zijn er voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden”, zegt Yesilgöz tegen het ANP. Eén daarvan is het achteraf beboeten. Dat is deels lastig, omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is. Boeren riepen daarnaast woensdag collega’s mét kenteken op dat van hun trekker te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie.

,,Er zijn veel boeren geweest die zich aan de regels en afspraken hebben gehouden en toch hun geluid hebben laten horen. Veel boeren hebben er misbruik van gemaakt. Waarschijnlijk denken zij dat ze er mee wegkomen. Ik hoop dat we in een land leven waar dat niet zo is”, aldus de minister.

Ze vindt het ,,echt niet oké” dat boeren de politie zo onder druk hebben gezet, door met zoveel trekkers de snelweg op te gaan. ,,Ik snap dat de politie dan vooral kijkt hoe de situatie kan worden gede-escaleerd en hoe de situatie zo veilig mogelijk wordt gehouden voor andere weggebruikers.” Wel vindt de minister het belangrijk dat de politie laat zien dat de boeren die in overtreding zijn, dat niet ongestraft kunnen doen.

Per gebied heeft de driehoek - politie, justitie en burgemeester - afspraken gemaakt hoe zou worden opgetreden, aldus de minister. ,,Daar ga ik niet over. Vanuit Den Haag ga ik niet opleggen wat zij moeten doen.”

------

VAKBONDEN: POLITIE KON BOERENDRUKTE OP SNELWEGEN NIET VOORKOMEN

(ANP) De politie zou ook met zwaarder materieel en meer mensen niet in staat zijn geweest de door de boeren veroorzaakte drukte op de snelwegen te voorkomen. Dat zeggen politievakbonden ACP en de NPB. De actie van de boeren was daar volgens de bonden te massaal voor. Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. ,,Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten”, zo klinkt het. 

De woordvoerder van de ACP stelt dat politiemensen niets te verwijten valt wat het dichtslibben van de snelwegen betreft. De bond zegt dat met de boeren was afgesproken dat ze binnenwegen zouden nemen om naar Stroe te komen. ,,Als afspraken massaal genegeerd worden, dan is het ondoenlijk voor de politie om te handhaven. Wij hebben geen duizenden mensen om afritten af te zetten, dan krijg je een capaciteitsprobleem.” Ook zouden er kentekens van tractoren zijn afgeplakt, waardoor bekeuren lastig is. “De politie heeft alles gedaan om meer mensen op te trommelen. Ze had niet meer kunnen doen.”

Ook NPB-voorzitter Jan Struijs vindt dat de politie geen blaam treft. ,,Ga je hard ingrijpen en alle extra middelen erbij halen om fors te escaleren? Dat had gekund, maar je kunt ook observeren en de-escaleren waar nodig. Anders moet je zwaar materiaal inzetten en loopt het uit op een veldslag. Dat wil niemand.”

De landelijke korpsleiding laat weten dat er enkele honderden boetes zijn uitgedeeld rond het boerenprotest. De politie heeft aangegeven dat ze ook de mogelijkheid heeft achteraf boetes uit te delen, bijvoorbeeld door camerabeelden na te trekken. 

advertentie
advertentie