Afbeelding
Christan Hakkert

Liveblog Boerenprotest Stroe (gesloten)

22 juni 2022 om 15:42 Maatschappelijk Tips van de redactie

STROE Vele duizenden boeren komen vandaag naar Stroe om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Volg hier live de ontwikkelingen. Tips? Mail naar barneveldsekrant@bdu.nl


17.40 uur Verslaggever Wouter van Dijk interviewt na haar toespraak Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. ,,De normen die we in Nederland stellen voor stikstofneerslag op de natuur zijn onhaalbaar, daar kunnen we nooit aan voldoen. En toch worden boeren uitgekocht vanwege de stikstofnormen. Dat is onrecht.’’


17.23 uur Op de snelweg A12 bij Ede is een aanrijding gebeurd tussen een tractor en een vrachtwagen. Daarbij zijn volgens de politie drie inzittenden gewond geraakt. De weg is richting Utrecht dicht. De vertraging voor weggebruikers tussen Ede en Veenendaal is opgelopen tot bijna een half uur. Aan de andere kant van de weg staat een file door kijkers. (ANP)


ANP/Persbureau Heitink

17.03 uur De snelweg A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort blijft woensdag zeker tot in de loop van woensdagavond in beide richtingen dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weg is al geruime tijd afgesloten wegens de drukte door het boerenprotest in Stroe, dat vlakbij de A1 ligt. Rond 16.00 uur begon de uittocht van tractoren van boeren die de manifestatie hebben bijgewoond. Een deel van de boeren koos ervoor om toch via de A1 huiswaarts te keren. Dat is mogelijk omdat sommige tussenliggende op- en afritten open zijn voor lokaal verkeer. Doorgaand verkeer vanuit Apeldoorn en Amersfoort kan geen gebruik maken van de A1. (ANP)

16.48 uur Na afloop van het boerenprotest in Stroe gaan de boeren weer massaal met trekkers de snelweg op. Volgens de politie veroorzaakt dat ,,gevaarlijke situaties en enorme hinder”, maar is het niet altijd mogelijk alle trekkers van de snelweg te halen. De politie zegt wel in te grijpen als de boeren de snelweg willen blokkeren of de vluchtstrook blokkeren. (ANP)


Boeren vertrekken na afloop van een boerenprotest in Stroe. ANP/Sem van der Wal

16.45 uur De exodus van trekkers is in volle gang.


16.27 uur Het uitgestrekte protestterrein aan de Heetkamperweg in Stroe loopt langzaam en ordelijk leeg.


16.23 uur Johan van Dijk van een kaasbedrijf uit Heerenveen deelt bakjes kaas uit aan vertrekkende boeren.


Foto Wouter van Dijk

16.03 uur ,,In verband met de hitte heeft de organisatie van het boerenprotest besloten, op advies van de gemeente, om het programma om 16.00 uur te beëindigen’’, meldt de gemeente Barneveld op haar website. ,,De deelnemers aan het boerenprotest in Stroe worden voor de terugreis gedoseerd van de parkeerlocaties naar de provinciale weg N310 (Harskamp-Stroe-Garderen) verwezen. Het is vanwege de veiligheid belangrijk dat alle bestuurders ter plaatse de aanwijzingen van de verkeersregelaars opvolgen.’’  


Op weg naar huis, file op de Heetkamperweg in Stroe. Foto Wouter van Dijk

15.58 uur Het officiële gedeelte van het programma met sprekers is voorbij. Een flink deel van de bezoekers gaat vertrekken, de rest wacht op het afsluitende optreden van de Drentse boerenrockband Mooi Wark. De organisatie heeft de gemeente Barneveld uitdrukkelijk bedankt voor het lef om deze demonstratie op haar grondgebied te laten plaatsvinden. De organisatie spreekt over een opkomst van naar schatting 60.000 bezoekers en circa 20.000 trekkers.


Foto Wouter van Dijk

15.53 uur ,,Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen.” Dat zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het protest in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen. ,,We zijn nog lang niet klaar”, aldus Van den Oever. 

15.46 uur ,,Wij zijn hier opgegroeid, we zijn een familie met honderd procent boerenbloed. Met hopelijk nog een lange toekomst. Wij zijn hier boer, blijven hier boer en zijn daar supertrots op’’, aldus de drie dochters van melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe op het podium. Op zijn grond aan de Heetkamperweg wordt het landelijke boerenprotest gehouden.


15.22 uur  De afsluiting van snelweg A1 zorgt voor flinke hinder voor het verkeer op de snelweg A30. Op die weg, die aansluit op de A1, staat tussen Barneveld-Noord en Barneveld het verkeer vast. Bestuurders in die file moeten op minstens een kwartier vertraging rekenen, melden ANWB en Rijkswaterstaat. 

15.15 uur De A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort blijft vandaag zeker tot de avond in beide richtingen dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weg werd eerder afgesloten wegens de drukte rondom het boerenprotest in Stroe. Rijkswaterstaat verwacht een zeer zware avondspits en adviseert automobilisten om zich goed voor te bereiden voor ze de weg op gaan.


Verkeerschaos op de snelweg A1 tussen Kootwijk en Stroe. ANP/Vincent Jannink

15.06 uur Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) heeft de vele duizenden betogers tegen de stikstofplannen opgeroepen ,,goed voor elkaar te zorgen”. Hij zei dat de EHBO het in de zomerse temperaturen erg druk heeft op het terrein in Stroe waar actie wordt gevoerd. Mede door de hitte is er grote drukte bij de bar op het terrein. Ook de ijsjes die door een bedrijf worden uitgedeeld, vinden gretig aftrek. (ANP)

14.45 uur De boeren en burgers die zijn gestrand op de A1 krijgen water vanwege de hitte. Politie, brandweer en gemeente delen het water uit, laat de politie weten. Het is ter plekke ongeveer 25 graden. De snelweg is afgesloten vanwege drukte door het boerenprotest in Stroe. 

14.26 uur De gemeente Barneveld adviseert iedereen dringend om niet meer naar het boerenprotest in Stroe te komen. ,,Het verkeer op alle wegen staat volledig vast en de parkeerterreinen zijn vol”, meldt de gemeente. Die verwacht ook veel drukte als de demonstrerende boeren weer naar huis willen gaan.

14.21 uur Snelweg A1 van Amersfoort tot Apeldoorn wordt in beide richtingen afgesloten, meldt de politie. ,,We zien dat het helemaal is vastgelopen en met deze maatregel willen we bereiken dat het verkeer daar oplost. Zodra dat is gebeurd, wordt de afsluiting zo snel mogelijk opgeheven.” De maatregel wordt genomen wegens de drukte rondom het boerenprotest in Stroe.


Foto Christan Hakkert

14.14 uur Hoewel ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk van de NCTV het advies had gekregen om niet naar het boerenprotest in Stroe te gaan, is hij er toch. ,,Het was voor mij geen optie om niet te gaan”, laat hij desgevraagd weten aan het ANP. Het CDA-Kamerlid vindt het ,,wel waardeloos” dat dit advies moet worden gegeven door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). ,,Je wil dat Kamerleden altijd en overal bij bijeenkomsten of demonstraties aanwezig kunnen zijn, ook als de boodschap niet welgevallig is bij de organisatoren.” Boswijk vindt dat ,,we met elkaar in gesprek moeten blijven. Daarom ga ik vandaag toch met de boeren in gesprek. We moeten polarisatie voorkomen.”
Hij heeft diverse “pittige gesprekken” met boeren in Stroe gevoerd, maar is niet door hen geïntimideerd, zegt hij. Het Kamerlid heeft zich niet onveilig gevoeld. Diverse boeren zijn geschrokken dat er dusdanige dreigementen zijn geuit, dat de NCTV volksvertegenwoordigers dringend heeft geadviseerd niet naar de demonstratie te gaan, vertelt Boswijk.
Voor zover bekend zijn Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) niet naar het boerenprotest gegaan na een waarschuwing van de NCTV dat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd.


Tweede Kamerleden op het podium in Stroe. Van links naar rechts: Gideon van Meijeren (FVD), Edgar Mulder (PVV), Wybren van Haga (BVNL), Joost Eerdmans (JA21), Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP). ANP/Sem van der Wal

13.52 uur ,,De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen.” Dat zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie kort na het begin van het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in Stroe. Kemp benadrukte wel dat niet zal worden opgeroepen tot strafbare feiten. ,,We zullen de strijd zonder wapens moeten voeren.” Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten reageerden de actievoerders instemmend. Kemp riep de boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio’s.

13.50 uur ,,Zomaar een trekker uit de enorme stoet tussen Harskamp en Wekerom. De jeugd heeft de toekomst, maar is er toekomst voor deze meiden die misschien ook wel boer willen worden?’’ Ingezonden door Wijm van Veldhuijsen. 


Foto Wijm van Veldhuijsen

13.40 uur Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in Stroe is begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd. Vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen hebben zich verzameld op het terrein. 


Foto Christan Hakkert

13.34 uur Kalverhouder Jaap Kok uit Lunteren. ,,Ik hoop dat de politiek naar de verhalen van vandaag luistert en ziet wat hier in korte tijd is georganiseerd.’’


13.21 uur Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland: ,,Het dictaat van het stikstofbeleid moet van tafel.’’


12.59 uur Jordy van Huigenbos fotografeerde vanochtend met zijn drone de boerenstoet op snelweg A1 bij afslag Barneveld.


Foto: Jordy van Huigenbos

12.45 uur Er komen nog steeds groepen boeren naar het terrein aan de Heetkamperweg in Stroe. De meesten hebben hun tractor op afstand geparkeerd en leggen de laatste honderden meters lopend af. Het officiële programma is nog niet gestart.


Foto Jan van Uffelen

12.34 uur ,,Zes nichtjes zwaaien in stijl naar de boeren die langsrijden op de Hogesteeg in Garderen.’’ Ingezonden door Lianne van Hierden. 


12.29 uur Het echtpaar Uitentuis uit het Noord-Hollandse Starnmeer bezoekt de demonstratie vanaf hun vakantie-adres in Renswoude. Ze hebben een melkveehouderij gehad. Het stikstofprobleem gaat hen aan het hart, maar ze pleiten voor meer nuance in het debat tussen boeren en kabinet. ,,De boeren worden slecht behandeld. Toch is het belangrijk dat je niet tegenover elkaar staat, maar met elkaar in gesprek blijft.’’


Meneer en mevrouw Uitentuis - Foto Jannes Bijlsma

12.04 uur Het wordt steeds drukker op het demonstratieterrein, maar vol is het terrein nog niet.


Luchtfoto Jan van Uffelen

11.33 uur Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei: ,,Er hangt een goede sfeer, er zijn nog enorm veel mensen onderweg. Rondom Stroe zijn er parkeerterreinen. Vanaf daar kunnen mensen lopend naar het terrein van de demonstratie aan de Heetkamperweg. Er staan nu ruim duizend trekkers, maar er zijn er nog zo’n tienduizend onderweg. We willen in principe wachten met de start van het programma totdat zoveel mogelijk mensen er zijn.’’ Het alcoholverbod wordt volgens Brouwer goed nageleefd. 


Wim Brouwer - Foto Wouter van Dijk

11.28 uur De 19-jarige melkveehouder Matthijs Vianen uit Kamerik (bij Woerden) is vanmorgen vroeg met zeventig andere jonge boeren vertrokken naar de protestdemonstratie in Stroe. ,,Wij moeten hier nu zijn, want wat er in de stikstofplannen staat, is pure discriminatie. Aan de ene kant wordt er tegen ons gezegd dat stikstof een probleem is, aan de andere kant horen we dat de kolencentrales weer open moeten gaan. Dat vinden we heel erg krom, wij zijn helemaal klaar met dit beleid.’’


Foto Wouter van Dijk

11.14 uur Enorme drukte bij de afrit Stroe van de snelweg A1. Het is de vraag of alle boeren de start van de protestdemonstratie om 12.00 uur halen.


ANP/Sem van der Wal

10.46 uur Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) snapt dat boeren massaal protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze benadrukt opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel - 50 procent stikstofreductie in 2030 -, maar dat provincies echt voor maatwerk kunnen zorgen. De minister is niet uitgenodigd om bij het protest in Stroe (Barneveld) aanwezig te zijn. ,,Dat mag en dat snap ik ook.” De agrariërs willen vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren uiten. ,,Het is alleen maar fijn dat we in een land leven waarin je mag protesteren”, zei de minister. (ANP)

10.40 uur Wijkagent Marco Kramer: ,,Tot nu toe is het een zeer gemoedelijke dag. Alles verloopt volgens planning, de trekkers houden zich aan de aangegeven routes. Er is voor zover mij bekend nog geen enkel incident geweest.’’

10.33 uur Een overzicht van het demonstratieterrein in het buitengebied van Stroe, rond half elf woensdagmorgen.


Foto Wouter van Dijk

10.31 uur Trekkers komen nu massaal naar het actieterrein aan het Heetkamperweg in Stroe, onder meer via een doorsteek vanaf de provinciale weg Garderen-Stroe-Harskamp.


Foto Jannes Bijlsma

10.29 uur Schapenhouder Edward van de Langemeen uit Stroe zit in de organisatie van het boerenprotest. Hij begeleidt de tractoren naar de juiste plek op het terrein. ,,Het is hartverwarmend dat er zoveel boeren naar Stroe komen’’, zegt hij. ,,We zijn samen één en ik hoop dat we hiermee met z’n allen een duidelijk signaal afgeven naar Den Haag.’’


Edward van de Langemeen in actie. Foto Jannes Bijlsma

10.26 uur De Voorthuizense stalhouder Wijnand Hazeleger rijdt met zijn stoomtrein Bello heen en weer tussen het evenemententerrein en de parkeerplaats in Stroe om mensen die slecht ter been zijn te vervoeren. Hij vindt het een schande wat er momenteel gebeurt met de boeren. ,,Alle productie gaat straks naar het Oostblok. De mensen zouden er verstandiger aan doen om veel meer producten rechtstreeks bij de boeren te kopen in plaats van bij de supermarkten.’’


Foto Jannes Bijlsma

10.23 uur Een treinmachinist steekt de boeren een hart onder de riem (geluid aan).


10.18 uur Verslaggever Wouter van Dijk van de Barneveldse Krant in gesprek met Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV.


10.10 uur D66-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot gaat woensdag niet naar het boerenprotest in Stroe, meldt zijn partij. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hem niet te gaan, omdat de veiligheid van het Kamerlid niet gegarandeerd kan worden, aldus D66. De Groot en zijn partij worden volgens de NCTV gezien als vertegenwoordigers van het stikstofbeleid, waar de boeren tegen demonstreren. De situatie bij demonstratie zou ,,lokaal onvoorspelbaar” zijn. Landbouwwoordvoerder Thom van Campen van de VVD kreeg hetzelfde advies van de NCTV. (ANP)

10.07 uur Medewerkers van café-restaurant De Rotterdammer hebben vanmorgen vijfduizend broodjes uitgedeeld aan de boeren. Rond de horecazaak heerst woensdagochtend een feeststemming, maar eigenaar Tim Groeneveld is niet blij. Hij maakt zich zorgen ,,Ik mag alleen binnen alcohol schenken aan maximaal honderd mensen’’, zegt hij. ,,Maar ik ben ook verantwoordelijk voor de veiligheid buiten. Dat kan vanmiddag wel eens tot problemen leiden.’’


10.02 uur Rijkswaterstaat roept op de snelweg A1 in beide richtingen te mijden tussen Amersfoort en Apeldoorn vanwege het boerenprotest. Volgens Martijn Vorkink, die namens actiegroep Voll Gass voorop rijdt in een stoet van zeker tweehonderd trekkers, is de maat bij veel boeren vol. ,,Niemand heeft er zin meer in, niemand weet waar hij aan toe is. We zijn er helemaal klaar mee.” (ANP)


Tractoren op de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Stroe. ANP/Vincent Jannink

10.00 uur Teun van Essen (63) uit Stroe zit aan de bar bij café De Rotterdammer. ,,Eindelijk een keer sensatie in het dorp’’, lacht hij. ,,Er heerst hier een feeststemming en er is een warm gevoel van saamhorigheid.’’ 


9.44 uur Medewerkers van Coöperatie De Valk Wekerom delen fruit en water uit aan passerende boeren op de Houtbeekweg in Stroe.


Foto Wouter van Dijk

9.40 uur Het wordt steeds drukker in Stroe.

9.18 uur Op het weiland in Stroe, waar het landelijke boerenprotest wordt gehouden, druppelen woensdagochtend luid toeterend de tractoren binnen. Er staan er inmiddels enkele tientallen. Verder is er onder meer muziek en staan er foodtrucks. Het officiële programma begint om 12.00 uur.


Foto Jannes Bijlsma

9.12 uur De eerste Friese vlag wordt om half negen ‘s ochtends al gespot op het manifestatieterrein in Stroe. Het blijkt om een inwoner van Scherpenzeel te gaan: Timo Streekstra. ,,Ik kom hier ook voor mijn grootvader uit Leeuwarden, die in 2008 is overleden. Daarom die vlag.”


Foto: Jannes Bijlsma

9.05 uur Tweede Kamerlid Geert Wilders van de PVV is ook in Stroe gearriveerd. Hij poseert met Rianne Brouwer, dochter van melkveehouder Gert-Jan Brouwer, eigenaar van het terrein waar de demonstratie wordt gehouden. Rianne spreekt vanmiddag met haar zus Heidi de boeren toe vanaf het podium.


Caroline van der Plas (BBB) maakt in Stroe een foto van Geert Wilders (PVV) en Rianne Brouwer (17). Foto: ANP/Sem van der Wal

9.03 uur De Barneveldse illustrator en cartoonist Martijn Cornelissen heeft zich laten inspireren door het boerenprotest. De titel van deze cartoon: ‘Stikstof tot nadenken’.


8.38 uur De Barneveldse wielrenner Maas van Beek is ook van de partij in Stroe. Op zijn racefiets wist hij het terrein moeiteloos te bereiken. De boerenzoon, opgegroeid in Kootwijkerbroek, zegt dat hij ,,kookt van woede’’ door de plannen van het kabinet om het aantal boerenbedrijven flink terug te brengen.


Maas van Beek in Stroe. Foto: Wouter van Dijk

8.30 uur Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan hun reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Reden is de drukte op de weg, die is ontstaan doordat op verschillende plekken in het land tractoren op de snelwegen rijden. ,,We verwachten dat het zeker in het midden van het land nu snel gaat vollopen.” Rijkswaterstaat gaf eerder een thuiswerkadvies af, maar heeft dat nu dus iets aangescherpt, geeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan. 

8.15 uur ,,Ik ben hier om de boeren een hart onder de riem te steken’’, zegt kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Ze is vandaag één van de sprekers. ,,Het beleid zoals het er nu ligt, is voor mij onhoudbaar en heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid, toerisme en recreatie. Dit leidt tot een grote kaalslag. Er zijn andere manieren om de stikstofuitstoot te reduceren.’’ 


Verslaggever Wouter van Dijk in gesprek met Caroline van der Plas. Foto - Jannes Bijlsma

8.01 uur Henk Bleker, mede-organisator van de demonstratie, is gearriveerd in Stroe. De voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, is onder de indruk van het terrein en hij verwacht veel publiek. ,,Ik heb van de burgemeester van Barneveld begrepen dat Gelderpop hier het grootste evenement is. Ik verwacht dat we daar vandaag qua bezoekers ver overheen gaan.’’ Gelderpop trok vorig jaar twaalfduizend bezoekers.


Henk Bleker. Foto: Wouter van Dijk

7.43 uur Het is nog rustig in Stroe en omgeving, dit protestbord met een toiletpot erboven staat tussen Stroe en Kootwijkerbroek.


Foto: Wouter van Dijk

6.20 uur Boeren vanuit heel het land zijn onderweg naar Stroe om woensdagmiddag te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op sommige plekken rijden de boeren over de snelwegen, ondanks dat de organisatie van het protest vooraf heeft opgeroepen juist niet over de rijkswegen te komen. In de omgeving van Stroe is het nog rustig.

Dinsdag 21.48 uur De eerste demonstranten zijn gearriveerd, meldt Bart Jansen van de Harskamperweg in Stroe met een knipoog.


Foto Bart Jansen

Dinsdag 19.04 uur Op het land van de Stroese melkveehouder Gert-Jan Brouwer (links op de foto) aan de Heetkamperweg zijn de voorbereidingen voor het boerenprotest in volle gang.


ANP/Jeroen Jumelet

Dinsdag 14.27 uur In Stroe en het omliggende buitengebied geldt vanaf woensdag 00.00 uur een alcoholverbod. Het verbod is van kracht tot tot 24.00 uur woensdag. Het verbod schrijft voor dat het verboden is om alcohol te drinken en mensen mogen ook geen aangebroken verpakkingen met alcoholhoudende drank bij zich hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie