Afbeelding
Jannes Bijlsma

‘Ik kom hier protesteren mede namens mijn overleden grootvader’

22 juni 2022 om 09:09 Maatschappelijk

STROE De eerste Friese vlag wordt om half negen ‘s ochtends al gespot op het manifestatieterrein in Stroe. Het blijkt om een inwoner van Scherpenzeel te gaan: Timo Streekstra. ,,Ik kom hier ook voor mijn grootvader uit Leeuwarden, die in 2008 is overleden. Daarom die vlag.”

Staande naast de vroegst gearriveerde trekkers op het terrein, doet Timo eerst gekscherend alsof hij vannacht om drie uur helemaal vanuit het noorden deze kant op is gekomen. ,,Ja, dat was een flinke reis hoor.” Zijn tongval verraadt hem: hij is geen Fries. Nee hoor, ik kom uit Scherpenzeel en werk in Zwartebroek als dierenverzorger. Ik sta echt perplex over wat er hier in Nederland gebeurt. Schiphol krijgt alle ruimte, maar de weilanden hier moeten verdwijnen. Dit kan niet waar zijn.”

De naam, geboorte- en overlijdensgegevens van zijn grootvader staan groot op zijn linkerarm getatoeëerd. Dat hij met de Friese vlag aanwezig is, is vanwege zijn opa. ,,Die was dan geen boer, maar vervoerde koeien met de praam. Hij was dus wel actief in de sector. Mede voor hem wil ik laten horen dat dit onacceptabel is.”

Het doet hem zeer dat de boeren, in zijn ogen, worden afgedankt door de Rijksoverheid. ,,De boeren zorgen hier ook voor het groen en de natuur. Het groene karakter hoort bij de Gelderse Vallei. Daar voel ik mij sterk mee verbonden. Het zou zonde zijn van de weilanden als alles hier moet verdwijnen en plaatsmaken voor woningbouw. Ongelooflijk trouwens: in India zijn koeien heilig, maar hier willen we ze niet meer. Dit moet stoppen en daarom ben ik hier.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie