Een agent heeft zojuist zijn stroomstootwapen afgeschoten. De mannen met helm zijn leden van een arrestatieteam.
Een agent heeft zojuist zijn stroomstootwapen afgeschoten. De mannen met helm zijn leden van een arrestatieteam. AberMedia

Politie gebruikt taser bij aanhoudingen tijdens boerenprotest (update)

Overig

KOOTWIJKERBROEK/STROE De politie heeft dinsdagavond meerdere personen aangehouden die deelnamen aan een boerenprotest dat begon op de snelweg A1 bij Stroe. Daarbij werd een stroomstootwapen (taser) gebruikt. Ook trokken agenten de wapenstok.

Dat gebeurde volgens een 112-correspondent op de Garderbroekerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek, waar de stoet trekkers en andere voertuigen vanaf de A1-afslag Kootwijk en via de Heetweg naar toe waren gereden. Het gaat om het gedeelte van de Garderbroekerweg vlakbij de kruising (rotonde) met de provinciale weg Harskamp-Stroe.

Enkele aangehouden personen zaten in een bestelbus. Van dat voertuig werd een ruit ingeslagen en vervolgens werd de taser gebruikt (foto). Daarbij worden twee draadjes afgeschoten met pijltjes. Als die bijvoorbeeld aan kleding blijven hangen, krijgt deze persoon een flinke stroomstoot. Er waren ook leden van een arrestatieteam aanwezig. Twee bestuurders van tractoren zijn eveneens aangehouden.

De aanleiding voor de arrestaties zou zijn dat één of meer politiebusjes zouden zijn geramd door voertuigen die deelnamen aan het protest. Volgens de politie Overijssel zijn eerder op de snelweg A1 bij Stroe banden lek gestoken en ventielen losgedraaid van een politieauto en politiemotoren. 

UPDATE 22.15 uur: Een grote groep demonstranten met trekkers heeft zich verplaatst naar de omgeving van de kruising Garderbroekerweg met de Essenerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek. 

Volgens een 112-correspondent had de politie twee tractoren in beslag genomen. Twee opleggers van Defensie waren onderweg om de trekkers op te halen. Maar een grote groep van naar schatting vijftig tot zestig betogers, onder wie veel jongeren, ging richting de Mobiele Eenheid, die zich uiteindelijk terugtrok, waarna één of twee trekkers weer werden overgenomen. ,,Het lijkt erop dat politie en ME dit hebben gedaan om verdere escalatie te voorkomen, maar misschien ook om zich te hergroeperen’’, aldus de correspondent. ,,Er heerst een gespannen en hectische sfeer, het is nog steeds erg onrustig.’’

Op videobeelden die circuleren op WhatsApp is te zien dat demonstranten politiebusjes belagen met houten hamers, een stalen pijp en dat ze harde trappen geven tegen de passerende voertuigen. 


Agenten met wapenstok bij deelnemers van het boerenprotest.
Leden van een arrestatieteam bij het boerenprotest.
Afbeelding
advertentie
advertentie