Afbeelding
Wouter van Dijk

‘We worden gewoon belazerd, dit slaat nergens op’

Maatschappelijk

STROE In Stroe komt het provinciale plan voor stevige woningbouw in het dorp - 25.000 extra huizen - deze ochtend hard binnen. ,,Ik ben overdonderd’’, zegt een inwoonster van Stroe, die liever niet met haar naam in de krant komt. Ze loopt vrijdagochtend met haar boodschappentas richting de Spar. ,,Ik woon daar iets verderop’’, wijst ze de Hogekampweg in.

,,Normaal gesproken ben ik redelijk netjes in mijn taalgebruik, maar nu voel ik me toch écht belazerd’’, zegt ze. Donderdagavond las ze het nieuws over het - inmiddels alweer ingetrokken - provincieplan om van Stroe een kleine stad met 25.000 extra woningen te maken. ,,En die huizen moeten dus onder meer daar op de landerijen komen, precies daar waar woensdag de boeren nog protesteerden. Dat is het gebied waar wij op uitkijken. Ons werd steeds verteld dat de boeren er weg moeten voor de natuur, maar huizen kunnen er blijkbaar wel? Ik snap er niets meer van.’’ De dame vraagt zich ook hardop af of minister Christianne van der Wal al wist van deze provincieplannen.

Een andere inwoner van het dorp is het met haar eens. Hij heeft op deze regenachtige ochtend net zijn zwarte Dodge voor de supermarkt aan de Wolweg geparkeerd en werkt nog snel een saucijzenbroodje weg. ,,Wat ik ervan vind? Ik vind het vooral heel raar en eerlijk gezegd geloof ik ook niet dat het gaat gebeuren. Stroe maakt zich nu op voor woningbouw verderop met 115 woningen’’, wijst hij richting het terrein van project Wulperveld. ,,Waar zouden al die andere huizen toch moeten staan? Ik zie het niet gebeuren hoor.’’

Op het bushokje tegenover de Spar staat het woord ‘centrum’, maar vooralsnog ademt Stroe het dorpse karakter en is vanaf dit centrum de bebouwde komgrens nog goed te zien. Nu de provincie deze ochtend het plan ‘Stroe City’ weer heeft ingetrokken, lijkt de kans groot dat het voorlopig zo blijft.

Eigenaar Tim Groeneveld van café De Rotterdammer, iets verderop richting het spoor, is in ieder geval sinds donderdagavond platgebeld en -geappt, zegt hij. ,,Vooral met reacties als ‘je gaat het nog druk krijgen’ en ‘straks voldoende nieuw personeel’’, zegt hij lachend. ,,Op zich is met een beetje groei van Stroe niets mis, dat zorgt ook voor meer leefbaarheid van voorzieningen in het dorp, maar het aantal dat nu genoemd is, slaat nergens op. Mensen willen graag in Stroe wonen vanwege het dorpse karakter. Maar met duizenden extra woningen blijft daar weinig van over.’’

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie