Willem Massier overhandigt het actieplan tegen armoede aan wethouder Hans van Daalen.
Willem Massier overhandigt het actieplan tegen armoede aan wethouder Hans van Daalen. Milou van Essen

‘Plan tegen armoede opdracht voor ons allen’

Maatschappelijk

BARNEVELD ,,Het plan tegen armoede is een opdracht voor gemeente, burgers en bedrijven.” Met die woorden overhandigde Willem Massier het plan dinsdagavond in de bibliotheek aan wethouder Van Daalen.

Maarten Schipper voerde tijdens de afsluitende gespreksavond over armoede een gesprek met Marije uit Apeldoorn. Tegenwoordig werkt zij bij de gemeente Apeldoorn. Maar meer dan tien jaar heeft zij als alleenstaande moeder keihard geknokt tegen armoede en schulden na een scheiding, waarbij ze ook nog eens slachtoffer werd van het toeslagenschandaal. 

VROEGSIGNALERING Het plan tegen armoede kwam tot stand op basis van gesprekken met diverse mensen en organisaties uit de gemeente Barneveld. Na de overhandiging van het plan aan wethouder Van Daalen werd er gesproken over de kernpunten: de noodzaak van coördinatie van alle organisaties die al in de gemeente actief zijn en het belang van preventie en vroegsignalering. Aansluitend werden tips gedeeld. Over de inzet van ervaringsdeskundigen bijvoorbeeld, over contact met scholen en over acties om buren weer meer met elkaar in contact te brengen, want op scholen en in buurten worden problemen het snelst opgemerkt.

In zijn toespraak bij de overhandiging benoemde Massier onder andere dat mensen die in armoede leven en/of schulden hebben, zich vaak afgesneden voelen van de maatschappij. 

,,Dat gevoel er niet bij te horen is heel intens. Opgeteld bij de enorme stress in verband met de zorgen rond de kosten voor eten, het huis, de energierekening en de kinderen, wordt het overleven in plaats van leven. We hebben gezien dat het iedereen kan overkomen. Marije heeft het ons vanavond ook weer laten zien. Maar er heerst ook optimisme, want in Barneveld zijn heel veel organisaties al actief en is er de wil tot samenwerken. En dat is ook belangrijk, want tijdens de gesprekken vonden we met elkaar dat de problematiek van armoede en schulden een gezamenlijke verantwoordelijkheid zou moeten zijn van overheid, burgers en bedrijven. Het is een opdracht voor ons allemaal. Want - en dat klinkt misschien hoogdravend - uiteindelijk zijn wij allemaal elkaars broeder en zuster”, aldus Massier. 

Wethouder Van Daalen beaamde dit door te melden dat hij blij was met het het plan en dat hij er graag samen met de initiatiefnemers verder mee wil gaan. Hij benoemde nog dat juist dinsdag de minister heeft gemeld gemeenten meer ruimte te willen geven om maatwerk te realiseren. ,,Er moet weer vanuit vertrouwen worden gewerkt in plaats vanuit wantrouwen.”

AFSLUITING GESPREKKEN Voor Maarten Schipper, Aat Barendregt en Willem Massier was het ook de afsluiting van een serie gesprekken in de Barneveldse bibliotheek met mensen die dagelijks binnen hun organisatie de ellende ervaren van mensen die leven met armoede en schulden. Op www.armoede-barneveld.nl zijn alle gesprekken terug te zien. De gastsprekers, de leiding van de bibliotheek en de mensen van de A1 Mediagroep, die alle avonden ook live via televisie en internet uitgezonden, werden door Barendregt in zijn afsluitende woorden hartelijk bedankt. ,,Nog voor de zomervakantie hebben we een gesprek met de wethouder. Na de zomer gaan we in gaten houden of er dingen veranderen.”

advertentie
advertentie