Luchtkwaliteit bedreigt onze kinderen

15 december 2021 om 22:23 Lokaal Deel je nieuws

Reactie op artikel BK 14-12-2021 mbt kinderopvang , gastouders en slechte luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteit bedreigt kinderopvangverblijven en gastouders. Dat is een juiste constatering. Ook in de woonwijken wordt de gezondheid van spelende kinderen bedreigd door blootstelling aan slechte luchtkwaliteit. Dit wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van houtkachels. Echter, enkel verkeer en landbouw worden in dit artikel,genoemd als oorzaak van deze luchtvervuiling.

Houtstook blijkt echter in hoge mate bij te dragen aan de stapeling van (ultra)fijnstof in woonwijken. Naast hoge gemiddelden worden gedurende het stookseizoen met grote regelmaat, in veel woonwijken, de huidige normen mbt fijnstof uitstoot urenlang ver overschreden. Terwijl de kinderen buitenspelen en binnenshuis vaak ook nog mogen meegenieten van de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt door de houtkachel.

In de landbouw en auto-industrie gebeurt veel mbt verminderen van de uitstoot van slechte lucht. Ernstige luchtvervuiling door  houtkachels mag echter nog steeds en wordt nauwelijks aangepakt. Wel is er aandacht voor stooktips. en wordt ‘goed stoken’ gepromoot. Helaas is ‘goed stoken’ net zoiets als gezond ‘roken’ wat dus niet bestaat. Om de gezondheid van kinderen te beschermen is daarom meer nodig.

Namens Houtrookvrijbarneveld

Arie Markesteijn 

Petra Boluijt 

houtrookvrijbarneveld@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie