Afbeelding
Foto: Gerwin van Luttikhuizen

Geen oranje gebouw in Barneveld

29 juli 2019 om 07:53 lokaal

BARNEVELD De gemeente Barneveld heeft besloten niet mee te doen aan de internationale actie 'Orange the World' van de Verenigde Naties. Door overal ter wereld markante gebouwen oranje uit te lichten, wil de VN de aandacht vestigen op geweld tegen vrouwen. Barneveld ziet er niets in om hieraan mee te doen. ,,Dit is geen lokaal initiatief.''

Wouter van Dijk

Om die reden legt Barneveld het verzoek van UN Women Nederland terzijde. ,,Waarbij ons besluit overigens niets af doet aan de waarde en het doel van de campagne'', aldus het Barneveldse college. Had Barneveld hier wel aan mee willen doen, dan zouden bijvoorbeeld kasteel De Schaffelaar, de Oude Kerk in Barneveld of de Nederlands Hervormde kerk in Garderen van 25 november tot 10 december met oranje lampen uitgelicht worden.

Met de actie met oranje gekleurde gebouwen wil de organisatie een vuist maken tegen geweld tegen vrouwen. ,,Dat is een wereldwijd probleem'', aldus de organisatie. ,,Internationaal onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven. In Nederland is dat maar liefst 45 procent.''

Vorig jaar deden voor het eerst verschillende gemeenten in Nederland mee aan deze actie. In totaal 25 gemeenten besloten een bouwwerk oranje te kleuren in deze periode. In deze regio deed Rhenen mee, door de Cuneratoren zestien dagen lang in een oranje gloed te zetten.

Het uitlichten van markante gebouwen voor een bepaald doel gebeurt wel vaker. Zo kleurde kasteel De Schaffelaar in Barneveld al enkele malen blauw tijdens de Autismeweek. Ook dat is een internationale actie, maar wordt ondersteund door de Barneveldse Stichting Maatjeswerk Autisme.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie