Afbeelding
Pauw Media

Barneveld 'koploper' familiebedrijven

19 juni 2019 om 15:01 lokaal

BARNEVELD Barneveld heeft van alle gemeenten in de regio Foodvalley relatief gezien de meeste familiebedrijven. Familiebedrijven staan in Gelderland garant voor een derde van de werkgelegenheid in de provincie. Van de tien Gelderse bedrijven met minimaal twee werknemers vallen er zeven onder de noemer 'Familiebedrijf'.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, op basis van cijfers uit 2016. De studie is uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland en het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. In het onderzoek zijn ook de cijfers van enkele gemeenten uit de provincie Utrecht meegenomen. De reden is dat Renswoude, Rhenen en Veenendaal via Foodvalley verbonden zijn aan Gelderse gemeenten.

In totaal waren er volgens de onderzoekers in 2016 ruim 45.000 familiebedrijven in Gelderland. Daarvan waren er 1875 gevestigd in de gemeente Barneveld en 2715 in de gemeente Ede. In ruim de helft van de familiebedrijven in Gelderland (56 procent) zijn twee tot vijf personen werkzaam. Het grootste aantal familiebedrijven is in de sector handel vertegenwoordigd.

BARNEVELD KOPLOPER Twintig gemeenten in Gelderland hadden in 2016 een aandeel familiebedrijven dat groter of gelijk is aan 75 procent. Het grootste aandeel familiebedrijven is te vinden in de gemeente Buren (84 procent). Barneveld is met 76 procent koploper in de regio Foodvalley, gevolgd door Scherpenzeel (72 procent), Ede (69 procent), Nijkerk (64 procent), Wageningen (59 procent) Veenendaal (37 procent) en Renswoude (22 procent). In de regio scoort Putten met 78 procent nog hoger dan Barneveld.

INNOVATIE Opvallend is volgens de onderzoekers het percentage omzet en toegevoegde waarde gerealiseerd door familiebedrijven in Gelderland. Dat is in alle bedrijfstakken hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn de familiebedrijven in de horeca (69 procent), bouwnijverheid (64 procent), en autohandel en -reparatie (61 procent) die grotendeels de omzet realiseren.

Bijna de helft (48,5 procent) van de familiebedrijven doet aan innovatie-activiteiten en 32 procent van de export in de provincie Gelderland kwam in 2016 voor rekening van familiebedrijven.

INNOVATIE Het is volgens de provincie al langer bekend dat het in de provincie Gelderland de familiebedrijven zijn die zorgen voor bedrijvigheid, werkgelegenheid en innovatie. ,,Over het algemeen zorgen de familiebanden juist voor extra loyaliteit, meer continuïteit en een 'familiegevoel' waardoor veel bedrijven floreren. Maar deze bedrijven kunnen het door de familiedynamiek soms ook extra lastig hebben. Denk aan vrij maken van familiekapitaal voor investeren, managementvraagstukken oplossen met pa of ma of bedrijfsoverdracht binnen een gezin.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie