Afbeelding
Pauw Media

Negen lintjes uitgereikt in Barneveld

26 april 2019 om 12:08 lokaal

BARNEVELD Acht Leden van de Orde van Oranje-Nassau en één Ridder van Oranje-Nassau. Dat is dit jaar de oogst van de lintjesregen in Barneveld, Voorthuizen, Garderen en Stroe.

Barnevelder Harry van Schaik mag zich voortaan 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' noemen. Hij heeft zijn onderscheiding gekregen voor zijn enorme betrokkenheid bij de sport taekwondo. Zo richtte hij 39 jaar geleden de Stichting KiSport op, die vernieuwende activiteiten op het gebied van taekwondo ontwikkelt. Ook startte hij met martial art en taekwondolessen.

De school is uitgegroeid tot een school met meer dan 250 leerlingen in onder meer Barneveld, Stroe, Voorthuizen en Kootwijkerbroek. Als instructeur en schoolhouder ontwikkelde hij nieuwe lesmethode, drills, oefenspellen en trainingsmethoden en schreef, samen met anderen, syllabi, handleidingen en examens.

Hij is bovendien al 27 jaar vrijwilliger bij diverse (inter)nationale taekwondo-organisaties. Twee jaar geleden heeft hij ook bijgedragen aan de wedstrijdregels voor de Open WK in Barneveld 2017. Op internationaal niveau deed hij diverse voorstellen voor het ontwikkelen van technische hulpmiddelen voor scheidsrechters, voor bescherming van sporters en voor spelregels/reglementen.

Ook ontwikkelt hij cursussen om sport maatschappelijk in te zetten voor kinderen en ouderen, zoals het tijgerprogramma 'Senioren en Veiligheid'. Dit programma heeft als doel om ouderen weerbaarder te maken tegen onder andere babbeltrucs. Sinds twaalf jaar is hij directeur van Life Skills Education Group die onder meer een cursus verzorgt voor kinderen van 2 tot 6 jaar waarin hen levensvaardigheden worden bijgebracht, zoals teamwork, het tegengaan van pesten, noodsituaties en milieubewustzijn. Ook is hij sinds negen jaar de voorzitter van De Nationale Martial Arts Academie.

Ad van der Woude uit Voorthuizen is onderscheiden voor onder meer zijn werk voor huurders in Barneveld. Zo was hij de afgelopen tien jaar voorzitter van de Huurdersvereniging Barneveld. In die hoedanigheid vernieuwde hij de website, was hij betrokken bij de digitale ledenraadpleging en zette hij zich in voor de voorbereiding van het jaarlijks maken van de prestatieafspraken tussen de gemeente Barneveld, Woningstichting Barneveld en de Huurdersvereniging Barneveld. Verder was hij onder meer tien jaar vrijwilliger bij de Kerst-Inn in Barneveld. en 8 jaar vicevoorzitter van de Stichting Catharina Geloofsgemeenschap Barneveld-Voorthuizen. Als voorzitter van de jubileumcommissie bereidde hij het programma ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de geloofsgemeenschap voor. Ook was hij 9 jaar jaar voorzitter van het Platform Ontmoeting Christenen en Moslims in Barneveld. Daarnaast was hij elf jaar voorzitter van de Barneveldse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen.

Bertus van den Berkt uit Barneveld is benoemd Lid in de orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de deze onderscheiding voor onder meer zijn vrijwilligerswerk bij de Hervormde Gemeente Barneveld (ouderling, evangelisatieouderling, voorzitter van de Jeugdweek Woudseweg en actief in het jeugdwerk). dat doet hij al vijftig jaar. op een jaar na net zolang als zijn werkzaamheden als vrijwilliger bij de korfbalvereniging ODIK. Hij maakt deel uit van de scheidsrechterscommissie en begeleidt nieuwe scheidsrechters. Van 1995 tot 2003 was hij trainer en coach van diverse teams en voorzitter van de technische commissie van ODIK (1995-2003). Sinds 2010 is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk Nederland. Hij is lid van de Werkgroep Christelijk Onderwijs.

Gina van Elten-Jansen uit Barneveld heeft het lintje gekregen voor onder meer haar (vice)voorzitterschap van LTO-Noord, afdeling Barneveld/Gelderse Vallei. Sinds 2014 vervult ze die bestuursfunctie. Zij had een leidinggevende rol voor de getroffen pluimveehouders tijdens de fipronilcrisis in 2016 en 2017. Ook was ze onder meer van 2003 tot 2007 bestuurslid van het Johannes Fontanus College in Barneveld en is ze sinds 1986 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk in Kootwijkerbroek. In die 33 jaar heeft ze van alles gedaan: zoals de kindernevendienst, het verjaardagsfonds, de verzorging van bloemen in de kerk, het samenstellen van de zondagsbrief, pastoraal medewerkster, lid commissie van beheer en was ze ouderling-kerkrentmeester.

Johan Bosch uit Voorthuzen heeft de onderscheiding gekregen omdat hij onder meer 31 jaar lang vrijwilliger was bij de Gereformeerde Kerk Voorthuizen (lid van de zendingscommissie, lid van de wervingscommissie, lid van de kerkenraad en ouderling). Momenteel is hij al zestien jaar vrijwilliger bij Inloophuis De Ontmoeting in Voorthuizen. Hij organiseert er onder andere fietstochten voor ouderen. Ook is hij al vijftien jaar als vrijwilliger van Welzijn Barneveld betrokken bij het project Maaltijd aan Huis. Bovendien is hij als tien jaar gids bij de Stichting Museumboerderij Mariahoeve in Putten.

Over Bosch werd vrijdag nog een leuke anekdote verteld , want hij en zijn vrouw en Tineke hadden eerst leitjes op hun dak als dakbedekking. Ze noemden hun huis daarom 'Van een leien dakje'. Veel later bleek dat er in de leisteen asbest zat verwerkt. Johan liet daarom pannen op zijn dak leggen. Toen moest natuurlijk wel de naam worden veranderd. Hij gebruikte de achterkant van het naambord en liet daar door een vriend 'Onder de pannen' op schilderen. Volgende week krijgt hij de sleutel van zijn nieuwe woning: een appartement op de eerste verdieping. De grote vraag is of zijn nieuwe onderkomen 'In de wolken' zal gaan heten.

Anja van der Vegte-Oolbekkink (54) uit Voorthuizen mag zich voortaan Lid in de orde van Oranje-Nassau noemen. Zij is al negentien jaar vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Voorthuizen. Daarbinnen is ze lid van de Stuurgroep Vrouwencontact. Ze organiseert het Zusterweekend en is betrokken bij het evangelisatiewerk, de vakantiebijbelweek en de huwelijkskring.

Ook is ze sinds achttien jaar pleegouder bij de Stichting Entrea/Lindenhout-groep. Zij is er, samen met haar echtgenoot, actief als pleegouder. De kinderen worden er voor kortere of langere periodes opgevangen. Nu is zij gezinshuishouder, naast de pleegzorgplaatsingen die worden voortgezet. Bovendien is ze sinds tien jaar vrijwilliger bij Home-Start, onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin Barneveld.

Piet van Bentum uit Garderen is koninklijk onderscheiden vanwege onder meer zijn vrijwilligerswerk bij de Hersteld Hervormde Gemeente in zijn woonplaats, dat hij al 29 jaar doet. Hij is lid van de zendingscommissie en actief op begraafplaats De Craatshof. Hij fungeerde vijftien jaar als koster, was lid van het college van notabelen en leverde verschillende hand- en spandiensten. Over zijn werkzaamheden als koster vertelt een gemeentelid een anekdote. ,,De kostersdiensten waren zijn lust en leven: altijd vrolijk en opgewekt, een praatje indien mogelijk, hoe voller de kerk, hoe meer hij genoot, er kan altijd nog wel iemand bij, iets opschuiven mensen, de ouderlingen, diakenen zitten best ruim, kom maar, kunnen best nog twee of drie mensen tussen. Tijdens een speciale bijeenkomst met een zeer hoge opkomst heeft hij ze zelfs op de trap gezet, met stoelen tot ónder de kansel. Het kijken werd wel wat lastig, maar horen lukt prima. Maar de kansel, die bleef alleen voor de predikant."

Hij is bovendien als dertien jaar vrijwilliger bij de Dr. Kruimelstichting in Garderen. Hij brengt maaltijden rond bij oudere inwoners van Garderen en omgeving. ,,Dat vindt Piet erg leuk, evenals even een praatje maken'', vertelt een collega. ,,Het punt is alleen dat je binnen een bepaalde tijd het eten moet hebben weggebracht. Piet dacht: 'eten rondbrengen en praten, dat kost best tijd, dus als ik gewoon vroeger begin, dan moet het lukken'. Soms hadden de mensen nèt hun ontbijt achter de kiezen en daar kwam Piet al met de warme prak. Nu lost Piet het als volgt op: de mensen waarvan hij vermoedt dat hij daar het langste aan het kletsen is, krijgen als laatste het eten. En dat blijft best een tijdje warm, hoor."

Ook is hij elf jaar lid van Plaatselijk Belang Garderen. Verder is hij de afgelopen drie, vier jaar organist bij Zorgcentrum Elim in Barneveld, klaar-over bij de Prins Bernhardschool in Garderen en medewerker van het Pluimveemuseum in Barneveld.

Daarnaast is hij als initiatiefnemer, als beheerder en als organisator van de gedenkdag de afgelopen dertien jaar betrokken bij het Servisch Monument Garderen en verzorgt hij sinds drie jaar de paarden van een dementerende eigenaar.

Theo van der Pijl (75, Voorthuizen) is al 25 jaar secretaris en voorzitter van de Schietvereniging De Luchtschutters in Voorthuizen. Ook is hij al 21 jaar vrijwilliger bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarvoor organiseert hij lotgenotenbijeenkomst en is hij marktmeester van een glutenvrije markt. Hij geeft ook voorlichting over Coeliakie.

Hij is bovendien al negentien jaar vrijwilliger bij Welzijn Barneveld. Door middel van het Maatjesproject verzorgt hij de boodschappen en andere zaken voor een oudere hulpbehoevende dame. Ook is hij al negentien jaar vrijwilliger bij de St. Catharina Geloofsgemeenschap Barneveld/Voorthuizen. Hij regelt rouw- en trouwdiensten en maakt deel uit van de locatieraad. Hij fungeert ook als collectant en sleutelbeheerder.

In totaal was hij 17 jaar lang voorzitter van het Wijkplatform Voorthuizen Oost. In 2008 zette hij zich in voor de plaatsing van AED-apparaten. Hij vormde samen met Hans Koetsier een hecht team, tot diens overlijden in september 2018.

Wim Schutte (71 jaar, Stroe) is al veertig jaar vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Kootwijkerbroek. Hij was en is er ouderling, voorzitter van de kerkenraad, pastoraal medewerker, organist, scriba, secretaris van de toerustingscommissie, lid van het deputaatschap kerkelijke examens Gereformeerde Kerken in Nederland en lid van het college van kerkvisitatoren van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook is hij binnen deze kerk onder meer invalorganist, lid van de liturgiecommissie, organisator van gebedsavonden en voorzitter van verschillende commissies. Daarnaast is hij al 21 jaar jaar tweede secretaris van de Chr. Oratoriumvereniging Valerius. Hij verleent er bijdragen aan koor- en andere jubilea, zowel in muziek als in tekst.

De afgelopen negen jaar verzorgt hij bovendien bijlessen op De Meerwaarde in Barneveld. Hij is ook voorzitter van de Vereniging van Gepensioneerden van De Meerwaarde.

Sinds een jaar of drie is hij vrijwilliger bij de Bibliotheek Barneveld.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie