Op dorpshuis De Belleman in Zwartebroek werden in 2017 zonnepanelen geplaatst over een oppervlakte van 268 vierkante meter.
Op dorpshuis De Belleman in Zwartebroek werden in 2017 zonnepanelen geplaatst over een oppervlakte van 268 vierkante meter. Erik van 't Land

Barnevelders gebruikten meer gas en elektriciteit

13 januari 2019 om 13:50 lokaal

BARNEVELD Barneveld heeft in 2017 meer energie verbruikt dan de jaren ervoor. Zowel de consumptie van elektriciteit als gas ging omhoog. Hiermee dreigt de doelstelling van de Barneveldse politiek om tot 2020 het verbruik terug te dringen uit beeld te raken.

Jannes Bijlsma

Netbeheerder Liander becijferde dat Barneveld in dat jaar 307,4 miljoen kilowattuur elektriciteit verbruikte, een stijging van 3,3 miljoen. Alle Barnevelders consumeerden in 2017 63,6 miljoen kubieke meter gas, wat neerkomt op een stijging van 0,6 miljoen kubieke meter. In 2015 sprak de gemeenteraad van Barneveld af maatregelen te zullen nemen om in 2020 een energiereductie van twee procent te realiseren, maar tot op heden is het elektraverbruik daar in de periode 2015-2017 juist één procent toegenomen en het gasverbruik met ruim twee procent.

Hier staat tegenover dat het aantal huishoudens en daarmee inwoners in Barneveld in dezelfde periode steeg, met 3,5 procent. Daarmee is het verbruik per inwoner van zowel elektriciteit (-2,8%) als gas (-1,0%) gedaald, maar het doel van de gemeenteraad luidde in 2015 om juist in absolute aantallen twee procent minder te verbruiken in 2020, waarbij zij de groei van de gemeente incalculeerde.

RELATIEF STABIEL De toename in 2017 van het elektraverbruik in de gemeente Barneveld gaat in tegen de juist dalende trend van de afgelopen jaren. Het verbruik van 3500 kilowattuur per huishouden in 2017 komt volgens de gemeente overeen met het landelijk gemiddelde. De gasconsumptie per huishouden is in 2017 relatief stabiel gebleven (1550 m3), vergeleken met voorgaande jaren. Ten opzichte van tien jaar geleden is er wel een duidelijke daling opgetreden in beide categorieën. Toen was er nog sprake van 3900 kilowattuur elektraverbruik en 1930 m3 gas.

De raad stelde in 2015 ook het ambitieuze doel om in 2020 twintig procent van alle verbruikte energie duurzaam op te wekken. Vorig jaar werd duidelijk dat dit percentage waarschijnlijk te ambitieus is. In 2016 werd er nog 4,4 miljoen kilowattuur ‘groene energie’ opgewekt. Hoeveel dit in 2017 was, is nog onduidelijk: daarover heeft de gemeente nog geen cijfers ontvangen. Overigens gaat het hier alleen om zonnepanelen die energie terugleveren aan het net.

Duidelijk is wel dat de hoeveelheid opgewekte elektriciteit bij particulieren - meestal met zonnepanelen - ten opzichte van 2015 is gegroeid. Inmiddels liggen er tussen de 25.000 en 30.000 zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. Per inwoner werd in 2017 in Barneveld 523 megajoule zonnestroom geproduceerd; een flinke stijging ten opzichte van de bijna 400 megajoule die de gemiddelde Barnevelder in 2016 nog opwekte. Dit is nog niet genoeg om de doelstelling van twintig procent te halen.

Gemeentewoordvoerster Patricia van Putten erkent dat de gemeente Barneveld de energiedoelstellingen die de raad in 2015 formuleerde, nog niet in het zicht heeft. Tegelijk ziet ze dat de bewustwording bij bewoners en ondernemers van het belang van de zogeheten energietransitie enorm gegroeid is. ,,Er ontstaan veel particuliere initiatieven. Die ontwikkeling geeft vertrouwen voor de toekomst. De energietransitie draait niet alleen om cijfers. Die zijn belangrijk. Maar dit is niet alleen een gemeentelijke opgave, er is een landelijke en zelfs wereldwijde aanpak nodig. Er is voor iedereen ook nog veel werk te doen.”

WARMTEPOMP De gemeente presenteert daarom nu een uitvoeringsprogramma voor het komende jaar, om zowel de energiebesparing als de duurzame energieopwekking te stimuleren. Er wordt ingezet op meer communicatie en de energieloketten voor particulieren en bedrijven worden voortgezet. De gemeente wil dat tot 2020 tenminste zestien procent van de bestaande huizen voorzien is van zonnepanelen en alle nieuwbouwwoningen moeten deze op het dak krijgen. Daarnaast moet minimaal 25 procent van de nieuwbouwhuizen uitgerust zijn met een warmtepomp.

Er wordt gewerkt aan regels voor de vestiging van zonneparken en het terugdringen van het energieverbruik op bedrijventerreinen. Voor de eigen gemeentelijke organisatie zijn er plannen om energie te besparen en duurzame energie te gebruiken. Verder stelt de gemeenteraad dit jaar een onderzoek naar locaties voor windturbines en een bijbehorende visie vast. Of dit voor de jaren erna tot meer groen opgewekte energie leidt, is afhankelijk van initiatieven van derden. Alles bij elkaar steekt Barneveld het komende jaar 235.000 euro in de energietransitie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie