Beeld van een eerdere editie van het festival op het Kootwijkerzand.
Beeld van een eerdere editie van het festival op het Kootwijkerzand. Theater op 't Zand

Theater op ‘t Zand morgen in Kootwijk: artistieke cocktail

15 juli 2022 om 11:41 Evenementen

KOOTWIJK Theater op ’t Zand is een zomerse cocktail met een groot glas aan artistieke smaken. Toneel, dans, muziek, cabaret, variété, kunstinstallaties, acrobatiek, mime en cultuuruitingen worden morgen - zaterdag 16 juli - gemixt met de overweldigende natuur van het Kootwijkerzand. Ook de twintigste editie van dit festival is gratis te bezoeken.

Je cultureel dronken drinken van genot’, is de slogan van het stichtingsbestuur. ,,Iedereen is dol op dit festival. Het is in 1999 ontstaan toen een groep vrienden zat te lounchen op het zand. Met een gitaar ontstond een lekker beachsfeertje”, zegt Lilian Emanuel. ,,Het was heel lang een vriendenclubje dat het organiseerde, met Marjan Langeweg uit Lunteren, die vele jaren de kar trok, samen met bedenker Ger van der Gaast. Ze deden dit onder anderen met Annie Bronkhorst en Annet Brattinga. Dit groeide elk jaar, zodat we de laatste edities meer dan vijfduizend bezoekers mochten ontvangen.”

Nu komen er artiesten uit het hele land, maar de regionale invloed blijft ook nog steeds merkbaar. Met als doel: beginnende artiesten die nog geen naam hebben gemaakt een podium bieden. Bovendien vindt het bestuur het belangrijk om cultuur en natuur met elkaar te verbinden. ,,We mogen dit doen op de grootste zandvlakte van West-Europa en dat is prachtig. Er komen veel tenten. Dit gaat altijd in goed overleg en in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer, die het allereerste kantoor in Kootwijk heeft staan. Met shovels, quads en tractoren worden de spullen van onze artiesten door het mulle zand naar de juiste plek gebracht.”

JONG EN OUD Lilian vindt dat het festival heel puur is en zegt dat het bestuur het graag kleinschalig wil houden. ,,Iedereen ploft neer in het zand. Je mag je picknickmand meenemen, er is een bar en er zijn hapjes. Het is bedoeld voor jong en oud. Overdag is er ook veel te doen voor kinderen, met een zeepbellenblazer (Belledame), een zandkunstenaar, een natuurkraam en een speurtocht door het bos.”

Het festival omvat een zeer gemêleerd palet aan artistieke uitingen en wordt ook wel getypeerd als een mini-versie van het befaamde festival Oerol op Terschelling. ,,We brengen cultuur in de breedste zin van het woord. Zo komt het kunstcollectief uit Barneveld om schilderijen te laten zien. Die zouden ze twee jaar geleden ter plekke op het zand maken, maar dat kon toen door corona niet doorgaan. Ze hebben de werken thuis afgemaakt en die worden nu dus geëxposeerd. We hebben ook altijd iets wat visueel erg aantrekkelijk is. Zo hadden we in het verleden koorddansers die hoog boven het zand stonden en cowboys en indianen te paard. Nu komt er een enorme kunstinstallatie, met een kubus waar een man in hangt. De mannen van Piepschuim maken uit een soort vogelhuis theater.”

BIO-DIESEL Er komt ook een energieloket, terwijl Lilian erop wijst dat de festivalorganisatoren de opdracht kregen om te verduurzamen. ,,We mogen onze plastic bekers nog opmaken, maar we gaan naar recyclebare toe. We gebruiken zonnepanelen om een deel van de stroom zo op te wekken. Er is bio-diesel. Om alles zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Er mag geen papiertje achterblijven, maar daar zorgen meer dan honderd vrijwilligers uit de regio voor.”

WINDHOOS Bestuursvoorzitter Jos Dormans is heel blij dat Theater op ‘t Zand na drie jaar eindelijk weer plaats kan vinden. Hij is de opvolger van Jan van Iwaarden, de man die ook een tijd de kar van het festival trok. ,,Het is een lokaal evenement met veel kleinkunst, een beetje vergelijkbaar met Oerol, maar dan op het vaste land. In 2019 moesten we op vrijdagmiddag besluiten om er een streep door te zetten, want er was slecht weer op komst. Het was maar goed dat we dit gedaan hadden, want de volgende dag waaide er midden op de dag een soort windhoos over het zand. De twee jaar daarna hadden we te maken met corona.”

Jos is erg blij dat het festival nu wel door kan gaan, ondanks dat de programmamaker het halverwege de voorbereiding niet meer aan kon. ,,We moesten daardoor de organisatie met contracten zelf afhandelen. Dat is gelukt en we hebben prachtig weer. Wel was het een uitdaging om het voor elkaar te krijgen. We zijn blij dat we de hoeveelheid vrijwilligers op peil konden brengen. We willen alle bezoekers wel lief aankijken, omdat het festival zeer gebaat is bij vrijwillige bijdragen, omdat we dit jaar met een beetje verlies gaan draaien.”

ONTSPANNEN De voorzitter beklemtoont de gezellige, ontspannen en vrijblijvende sfeer die hij altijd bij Theater op ’t Zand proeft tussen jong en oud. ,,Niks hoeft, alles mag. Er zijn optredens bij waar je normaliter geen kaartje voor zou kopen, maar als je dit dan toch meemaakt, word je soms aangenaam verrast. Dat fascineert me!” Wat veel indruk op Jos maakte tijdens een van de vorige edities waren de koorddansers.

Het huidige bestuur bestaat uit zeven personen: Jos Dormans (voorzitter uit Barneveld), Jessica Meule (vrijwilligerscoördinator uit Barneveld), Harry Richards (penningmeester uit Kootwijk), Hans Borghuis (sponsoring uit Kootwijk), Roger van der Weijden (bouw en horeca), Peter van Splunteren (secretaris uit Kootwijk) en Lilian Emanuel (pr en sponsoring uit Kootwijk).

PROGRAMMA THEATER OP ‘T ZAND (13.00-21.00 uur)

HARRO VAN LIEN EN DE WOLF ‘De wolf is terug’ behelst een vertelling vol komische personages, ook geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. ‘Onze bossen zijn totaal ongeschikt voor dergelijke roofdieren’ en ‘Maakt u zich geen zorgen’, zijn twee citaten die nogal contrasteren. Visies op de komst van de wolf in ons land. In de voorstelling neemt Harro van Lien het publiek mee naar een bos vol keurige dieren. Plotseling verschijnt daar, rechtstreeks vanuit de bossen van Polen, een verdwaalde, onbeschaafde en hongerige wolf. Het gaat over wankele overtuigingen, de dood, het leven en een vraatzuchtige wolf die best voor rede vatbaar is.

TETRA TOWN, RECYCLEWERELD In TetraTown sta je versteld van wat je allemaal met een melkpak kunt maken. Het is een complete recyclewereld. Neem plaats in de Tetra-strandstoelen onder de Tetra-parasol. Of maak je eigen hoed of pet. Fashionable, duurzaam en helemaal eco-hip.
Tetra-Town is een kleurrijk straatatelier van gerecyclede melk-, vla- en vruchtensap-verpakkingen. Stoelen, krukjes, lampen, kussens, ja zelfs de parasols bestaan uit lege pakken. Die drankdozen zijn gemaakt van plastic, een laagje aluminium en voor het grootste gedeelte karton. Sterk en waterdicht. Tetra-Town laat zien wat er allemaal mogelijk is met een beetje fantasie en handigheid. En het mooiste is dat je ook zélf aan de slag mag.

CAMIEL CORNEILLE, THE REPRO PROJECT ‘Press’ is het eerste publieke experiment van The Repro Project; een onderzoek naar hoe wij mensen ons verhouden tot machines. Een fysieke en indrukwekkende ervaring op de grens van circus en beeldende kunst. Op het toneel staat een grote installatie waarin performance-artist Camiel Corneille zijn macht over de machine probeert uit te oefenen, maar waar hij net zo makkelijk een onderdeel wordt van die machine zelf.
Balancerend tussen disciplines duikt Camiel in het diepe om te ontdekken wat fysiek allemaal gelijk is. Zijn werk is menselijk en herkenbaar. Hij houdt het publiek een spiegel voor. Als beeldend kunstenaar én circusartiest integreert hij theatervormen met verstilde esthetiek in de wereld van de podiumkunst.

PIEPSCHUIM Toen Cor Burger Jacco Westeneng tegenkwam ontstond op een heel slecht feestje het grote plan om met zeven liedjes van Cor de wereld te veroveren. Hiermee hebben ze zich onder de naam Piepschuim ingeschreven bij een singer-songwriterwedstrijd. Daar kwamen ze Robbert Koekoek tegen, die ook wel oren had naar de plannen met nog steeds dezelfde zeven liedjes. Sindsdien heeft het repertoire een grote vlucht genomen, samengevat als ‘Goedgebekt’.

EIGENZINNIG Eigenzinnig is een poëzieplatform waar een nieuwe generatie taalkunstenaars het hart kan luchten. Het biedt een laagdrempelig podium aan schrijvers van alle niveaus om materiaal te testen, vertrouwen en stijl te ontwikkelen en om broodnodige meters te maken. Dat gebeurt in kleine kring in de thuisstad Deventer, maar bewezen talenten dragen hun gedichten en verhalen ook elders voor.

COLORED MONKEYS Met de welbekende MonkeyJam maakte de muzikale community Colored Monkeys de laatste jaren naam in Overijssel. Van kroeg tot huiskamer en van festival tot poppodium, overal worden de tofste muzikanten uitgenodigd om puur op basis van improvisatie samen te spelen. Stuwende funk, pompende hiphop, raggende bluesrock of intieme luisterliedjes, alles kan voorbij komen tijdens een MonkeyJam. Het enthousiasme en lol die van het podium spat, voelt voor het publiek als een magische ervaring.

DE BARON Vlijmscherpe taal gebruikt de zevenkoppige formatie De Baron en aan de titels van hun songs maken ze niet veel woorden vuil: ‘Zee’, ‘Rivier’, ‘Nacht’, ‘Zot’. Veel langer worden ze niet, ‘Botten en Haren’ behoort tot de uitzonderingen op de één-woordregel. ,,De Baron is net als de attractie in De Efteling een avontuurlijke trip, alleen hoef je hiervoor niet zo lang in de rij te staan’’, luidt een recensie. 

DANSSCHOOL DANCE FLOOR De demoteams van dansschool Dance Floor zijn aanwezig om ze te bewonderen voor een korte voorstelling van hun wedstrijddans. Na afloop leren de dansers samen met een docent je graag een stukje van hun dans aan in een workshop hiphop. Ben je er klaar voor? Voetjes van de vloer.

ZANDKUNSTENARES HELENE Zandkunst is prachtig, magisch, verwonderlijk. Mensen zitten op het puntje van hun stoel. Wat wordt er nu weer getekend? Op de achtergrond klinkt mooie muziek en de plaatjes vormen een verhaal. Zandtekenen is sprookjesachtig, het verwondert mensen, het maakt toeschouwers rustig, vrolijk en dromerig. Het is een kunstvorm die veel zintuigen in beweging brengt. Ogen, oren, gevoel en creativiteit worden aangeraakt. Helene beheerst dit tot in de finesses.

Meer informatie, inclusief programmering met de aanvangstijden: theateroptzand.nl. Het festivalterrein op het Kootwijkerzand is bereikbaar via de parkeerplaats aan de Houtvester van ‘t Hoffweg. Van 13.00 tot 21.00 uur.

Freek Wolff

De organisatoren van Theater op ´t Zand: achter, van links naar rechts:  Roger van der Weijden (bestuur),  Alfred Harmsen, Gerrit van Dalfsen, Robert Roordink, Lilian Emanuel (bestuur) Harry Richards (bestuur), Jessica Möhle (bestuur) en Johan van Omme. Voorste rij, van links naar rechts:  Ben Vink, Sjaak Versteeg,  Gertjan van Beek en Jordy Elbertsen.
Colored Monkeys met MonkeyJam, op basis van improvisatie samen spelen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie