Afbeelding
Gemeente Barneveld

Burgemeester in column: Hoe hou je de moed erin zonder al te naïef te zijn?

29 maart 2024 om 12:39 Column

Hoop doet leven. Maar wat als je in een uitzichtloze situatie terechtkomt? Hoe hou je de moed erin zonder al te naïef te zijn? James Stockdale werd in 1965 tijdens een missie in Vietnam uit de lucht geschoten, maar overleefde dankzij een parachutesprong. Achteraf bleek dit een sprong in een wel heel diep dal. Hij werd namelijk krijgsgevangen genomen, zat 8 jaar vast en werd zwaar gemarteld. Toch wist Stockdale deze krijgsgevangenschap te overleven en werd uiteindelijk admiraal. Een inspirerend verhaal van een moedig en realistisch man. 

OPTIMISTEN HEBBEN GEEN SCHIJN VAN KANS Eenmaal in vrijheid deed Stockdale een opvallende uitspraak over een belangrijke les die hij had geleerd. Naar zijn idee was de overlevingskans van pessimisten klein gezien hun negatieve instelling. En ook de optimisten - en dan volgt het opmerkelijke van zijn uitspraak - hadden geen schijn van kans om te overleven. Zij hadden toch hoop? We komen vrij met de Kerst! Maar nee, dat gebeurde niet. Dan maar met Pasen… dan komen we vast vrij…! Ook dat was niet het geval. ‘Hoop doet leven’ gaat hier dus niet zonder meer op; eerder was het ‘valse hoop’. De optimisten verloren na de vele teleurstellingen uiteindelijk de hoop, gaven de moed op en stierven, aldus Stockdale.

REËEL OPTIMISME Stockdale was van mening dat naast optimisme - het geloof in het goede - men niet te naïef moest zijn. Blijf altijd de realiteit onder ogen zien, waarschuwde hij. Houd vertrouwen dat het goed komt, maar wees realistisch. Dit wordt met een ingewikkeld woord ook wel de ‘Stockdale-paradox’ genoemd. Er is wat hem betreft geen keuze tussen optimisme of realisme. Beide zijn hard nodig. De plicht tot optimisme en de noodzaak van realisme. Om zo een ‘verantwoorde dromer’ te kunnen zijn. Een interessante les over hoe je het beste kan omgaan met een uitzonderlijk moeilijke situatie in je leven of stevige tegenstellingen. 

GOEDE VRIJDAG Juist moeilijke situaties bevatten de meest waardevolle lessen. Dat gaat ook op voor de betekenis van Goede Vrijdag. Vandaag wordt door christenen stilgestaan bij de kruisiging van Jezus Christus. Hoewel het martelen, bespotten en kruisigen meer dan afschuwelijk is, noemen we deze dag ‘Goede Vrijdag’. Wat een paradox! Dat wordt gedaan, omdat in het christelijk geloof het lijden van Jezus Christus uiteindelijk goed nieuws betekent voor mensen. Het is een geschiedenis over opoffering en dienstbaarheid. 

Goede Vrijdag is een dag om het lijden onder ogen te zien (realisme) en de hoop (optimisme) vast te houden op weg naar Pasen. Om verantwoord vertrouwen te houden in een goede afloop. Hoe moeilijk soms ook.  

EEN NIEUW BEGIN Pasen markeert een nieuw begin. Op meerdere manieren. Ook heel zichtbaar in dit jaargetijde. De natuur krijgt letterlijk opnieuw kleur. Bloesems voeden de hoop op mooie vruchten. De natuur straalt optimisme uit.

Het komend weekend is voor velen ook praktisch gezien weer een nieuw begin. In onze gemeente is het namelijk ‘fijn verblijven’. Dat blijkt uit de grote aantallen gasten die vanaf dit paasweekend weer hun weg weten te vinden naar de vele vakantieverblijven in onze gemeente. Deze krant kopte bovendien op de voorpagina deze week: ‘Gemeente Barneveld populaire verhuisbestemming’. Dus niet alleen vakantiegangers, maar ook nieuwe inwoners genieten graag mee van onze prachtige gemeente.

Ik wens iedereen Goede Paasdagen! 

Reageren? Stuur een bericht naar: j.vandertak@barneveld.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie