Jos van der Kooy
Jos van der Kooy Onbekend

Orgelconcert Jos van der Kooy in Oude Kerk Barneveld

11 augustus 2021 om 10:26 Lokaal Deel je nieuws

Organist Jos van der Kooy geeft donderdagavond 12 augustus om 20.00 uur het vierde concert van de orgelzomerserie van de Oude Kerk aan het Torenplein in Barneveld. Hij laat het prachtige Paradijsorgel horen met een gevarieerd programma.

Van der Kooy begint met twee koraalbewerkingen over bekende geestelijke liederen van Jan Zwart en Cor Kee. Het stuk wat hierop volgt gaat wederom over een bekend lied ‘Wie maar de goede God laat zorgen’. Het is echter geen eenvoudige koraalbewerking, maar een Passacaglia, Koraal en Fuga, gecomponeerd door Cornelis de Wolf. Hierna speelt Van der Kooy een kort stukje muziek van Mozart: Adagio in C dur.
Vervolgens staan twee werken van Bach op het programma: de monumentale Passacaglia in c moll en het prachtige, verstillende Smücke dich, o liebe Seele. Na deze verstilling is het tijd voor spektakel; Van der Kooy speelt Präludium und fuge über BACH. Dit virtuoze stuk, dat Franz Liszt over het BACH-motief schreef, is een monumentaal hoogtepunt uit de orgelmuziek. Meesterimprovisator Van der Kooy sluit af met een improvisatie.

Jos van der Kooy (Rotterdam, 1951) studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1981 voltooide hij zijn studie met het behalen van de Prix d’Excellence. In de jaren daarvoor werd hij winnaar van nationale en internationale improvisatieconcoursen, waaronder het internationaal Improvisatie Concours Haarlem in 1980 en 1981.

Jos van der Kooy staat bekend om zijn omvangrijk repertoire en stilistische veelzijdigheid. Hij is vermaard als improvisator en heeft een reputatie als promotor van hedendaagse muziek.

Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 7 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Reserveren is niet nodig.

Locatie: Torenplein 1, Barneveld. Meer informatie over het programma: stichtingconcertenoudekerkbarneveld.nl/concertagenda.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie