,,Als notaris vind ik het mooi om betrokken te zijn bij een huwelijk."
,,Als notaris vind ik het mooi om betrokken te zijn bij een huwelijk." Truus van Gog

‘Romantisch? Zorg ook voor elkaar als er iets misgaat’

19 september 2023 om 09:15 Zakelijk

BARNEVELD Nadenken over huwelijkse voorwaarden onromantisch? Niet als je het notaris Ingeborg Braun vraagt. ,,Het is juist heel romantisch om goed voor elkaar te zorgen, ook als er iets misgaat. Door de zaken op orde te hebben, voorkom je later problemen.”

Wanneer het ja-woord gegeven wordt, regelt de wet hoe bezittingen en schulden van het kersverse echtpaar verdeeld zijn. 

Vóór 2018 betekende dit dat zowel alle bestaande als toekomstige bezittingen en schulden van beide partners werden. ,,Maar sinds januari 2018 is dat niet meer automatisch zo”, vertelt Ingeborg van Braun Notaris Barneveld. ,,Tegenwoordig blijven alle persoonlijke bezittingen van vóór het huwelijk van jou en worden alleen de toekomstige bezittingen en schulden eigendom van beide partners. Als je daarvan wilt afwijken, kun je terecht bij de notaris.” 

PROBLEMEN VOORKOMEN Zo kun je ervoor kiezen om alle bezittingen gedeeld eigendom te maken of just alles privé te houden. ,,Of je kiest voor een tussenvorm. Vaak zien we dat met name ondernemers de weg naar de notaris goed weten te vinden. Voor hen is het belangrijk om vooraf vast te leggen wie na een scheiding of overlijden eigenaar blijft van het bedrijf en eventuele schulden.” 

Ook voor niet-ondernemers is het raadzaam om hierover na te denken voordat ze in het huwelijksbootje stappen. ,,Het gaat dan niet alleen om bezittingen, maar bijvoorbeeld ook over pensioenopbouw, overlijden en kosten van de huishouding. Hoe verdeel je die zaken en wat verandert er als iemand arbeidsongeschikt of werkloos raakt? Gaat de ander dan meer betalen?” Het zijn misschien niet de leukste dingen om over na te denken, maar daardoor niet minder belangrijk: ,,Door hier heldere afspraken over te maken, kun je een hoop problemen voorkomen. Je kunt deze zaken ook tijdens - of na - het huwelijk regelen, maar dan is het een stuk duurder.” 

,,Je moet het zien als een onderlinge zorgplicht”, vervolgt de notaris. ,,Je wilt graag samen door het leven, daar hoort ook bij dat je alles goed op orde hebt voor elkaar en voor elkaar zorgt als er iets misgaat.” 

GOED SLAPEN Voor Ingeborg zelf blijft het bijzonder om als notaris betrokken te zijn bij een huwelijk: ,,Het is de start van een leven samen. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen de toekomst in kijken en daar vervolgens juridisch zo goed mogelijk vorm aan te geven. Vervolgens is het de kunst om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Simpel gezegd zorg ik ervoor dat mensen tijdens hun huwelijk goed kunnen slapen, omdat zij weten dat ze het goed geregeld hebben.” 

Meer informatie via https://braunnotarisbarneveld.nl/

Dit artikel verscheen eerder in de Trouwbijlage van de Barneveldse Krant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie