Rob Plender in de winkel van Rhetap Wonen.
Rob Plender in de winkel van Rhetap Wonen. Pauw Media

‘Betere nachtrust met juiste dekbed’

12 november 2021 om 18:48 Wonen

BARNEVELD Transpireren, woelen en wakker liggen: met het juiste dekbed kun je dit soort nachtelijke problemen voorkomen. Nu de nachten weer langer en kouder worden is het een mooi moment om de staat van je huidige dekbed eens onder de loep te nemen, vertelt Rob Plender van Rhetap Slapen. 

,,Net als een matras slijt ook textiel door transpiratie. Vaak is een dekbed na tien à vijftien jaar wel aan vervanging toe”, vertelt de adviseur slaapgedrag. ,,Zeker als je merkt dat je het ‘s nachts koud krijgt, is het hoog tijd voor een nieuw exemplaar. Hierdoor zul je rustiger en beter slapen.” 

MATERIAAL Als adviseur slaapgedrag weet Rob precies waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw dekbed. ,,Ten eerste is het goed om na te gaan of je ‘s nachts veel transpireert. Het is wel zo fijn om droog wakker te worden, dus zorg dat je dekbed daarop is afgestemd.” Een dekbed van wildzijde is een goede keuze voor mensen die veel transpireren, vertelt Rob. ,,Dit materiaal kan tot zestig procent van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, maar kan dit ook weer snel afstaan. ,,Hierdoor slaap je extra droog.” 

Ter vergelijking: wol neemt ‘slechts’ dertig procent van zijn eigen gewicht aan vocht op en houdt dit langer vast. ,,En dons pakt samen door het vocht, waardoor het minder goed isoleert. Deze vulling zou ik mensen die veel transpireren dus niet snel aanraden.” 

LUXE Daarentegen is een donzen dekbed wel luchtig en comfortabel. ,,Net als wildzijde voelt het heerlijk luxe en soepel aan. Het vormt zich goed om je heen.” Tot slot behoren ook dekbedden van kameelhaar en alpacawol tot de mogelijkheden. ,,Dat zijn goede opties voor mensen die wol gewend zijn, maar een luxere slaapbeleving willen. Bij deze vullingen heb je minder gewicht nodig voor dezelfde warmteklasse, waardoor het dekbed lichter en luchtiger aanvoelt.”

VIER SEIZOENEN Naast het materiaal kun je kiezen uit een enkel- of een 4-seizoenendekbed. Dat laatste bestaat uit twee delen, waarbij het voorjaars- en najaarsdekbed samen het winterdekbed vormen. Volgens Rob zijn deze dekbedden tegenwoordig minder in trek dan vroeger. ,,Dat komt omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn, waardoor de temperatuur op de slaapkamer per seizoen minder verschilt.” Een constante slaapkamertemperatuur van 18 of 19 graden is volgens hem ideaal. ,,Met die temperatuur heb je meestal geen 4-seizoenendekbed nodig.”

SAMEN OF APART Daarnaast is het goed om rekening te houden met je eigen warmtebeleving, die per persoon verschilt. ,,Het zou goed kunnen dat jij en je partner voorkeur hebben voor een ander dekbed.” Het is misschien niet de gezelligste, maar soms wel de beste optie om te kiezen voor twee aparte dekbedden in plaats van één grote. ,,Dit is ook een goede oplossing als één van de twee ‘s nachts veel draait.” Lachend: ,,Of het dekbed graag voor zichzelf houdt.”

TIPS Tot slot heeft Rob nog een paar tips om je dekbed langer goed te houden. ,,Ten eerste is het beter om je bed ‘s ochtends niet op te maken”, vertelt hij. ,,Als je je dekbed direct na het opstaan dichtslaat, blijft al het vocht erin zitten.” Het is beter om je dekbed open te slaan zodat het bed kan ventileren. 

Je dekbed buiten laten luchten is ook niet altijd een goed idee. ,,De zon kan de vulling aantasten en als het buiten vochtig is - zoals nu in de herfst - trekt er meer vocht in je dekbed dan eruit gaat.” Een droge, warme omgeving is een betere optie. ,,Hang het dekbed bijvoorbeeld uit in het trapgat.”

Aangeboden door Rhetap Wonen en Slapen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie