Gerard en Margreet Kap bij het vernieuwde, gasloze kantoorpand.
Gerard en Margreet Kap bij het vernieuwde, gasloze kantoorpand. Pauw Media

‘Van metselaar tot makelaar in Barneveld’

Wonen

BARNEVELD Het kantoor van Kap Makelaardij is inmiddels zeventig jaar gevestigd aan de Nieuwe Markt en is niet meer weg te denken uit het Barneveldse straatbeeld. Toch had het niet veel gescheeld of de makelaardij was er nooit gekomen, vertellen eigenaren Gerard en Margreet Kap. Broer en zus blikken terug op de geschiedenis van het familiebedrijf.

,,De ruimte waar we nu zitten, was vroeger de woonkamer”, vertelt Gerard Kap in het kantoorpand aan de Nieuwe Markt. Het is anno 2022 zeventig jaar geleden dat zijn opa en naamgenoot hier een woonhuis en aangrenzend kantoor bouwde. 

Gerard senior was lange tijd metselaar, tot zijn gezondheid het fysiek zware werk niet meer toeliet. Met zijn verstand van huizen besloot hij eerst als bouwkundig tekenaar en later als makelaar aan de slag te gaan. ,,Het had niet veel gescheeld of we waren misschien wel metselaar geweest”, zegt zijn kleinzoon gekscherend. 

KANTOOR AAN HUIS Gerards zoon Jan nam samen met zijn vrouw het stokje over, net als het pand aan de Nieuwe Markt. Met een kantoor aan huis groeiden Margreet en Gerard op met het werk van hun vader: ,,Zijn werk hoorde bij het dagelijks leven”, zegt Gerard, die al snel besmet raakte met de passie van zijn vader. ,,Op vrije middagen of tijdens vakanties ging ik graag met hem mee op pad.” 

Bij Margreet lag dat anders, vertelt ze: ,,Bij mij kwam die interesse pas later. Ik ging eerst bedrijfseconomie studeren en kwam terecht bij een groot concern in het bank- en verzekeringswezen, waar ik uiteindelijk als adviseur in de buitendienst aan de slag ging.” De werkwijze van dat bedrijf paste niet goed bij haar, merkte ze al snel. ,,De focus lag heel erg op verkopen, terwijl ik liever een meer adviserende rol aannam. Ik ging in gesprek met Gerard en sloot me niet lang daarna aan bij het familiebedrijf.” Dat is inmiddels 25 jaar geleden. 

Voor Gerard, die met zijn 21 jaar destijds de jongste makelaar van Nederland was, is het ruim 35 jaar geleden dat hij beëdigd werd. ,,Nog steeds vind ik niks mooier dan bij de notaris zitten met alleen maar blije mensen. Met mensen werken en hen begeleiden bij zo’n belangrijke financiële beslissing: dat maakt het vak zo mooi.” Op sommige punten is het makelaarsvak de afgelopen 35 jaar wel veranderd, vertelt hij. ,,Met name op het gebied van informatieverstrekking. Vroeger belden mensen me op als ze iets wilden weten over een woning die te koop stond, tegenwoordig staat alles op internet.” 

MODERN Andere dingen zijn juist hetzelfde gebleven, vertelt Margreet: ,,Het is voor een makelaar nog steeds heel belangrijk om betrokken te zijn bij de lokale ontwikkelingen. Zo zorg je voor toegevoegde waarde. Daarom focussen wij ons ook uitsluitend op de gemeente Barneveld, waar we precies weten wat er speelt.” Ook de locatie van Kap Makelaardij is nog altijd vertrouwd, al wonen de makelaars er zelf niet meer en is het pand in 2018 volledig vernieuwd en gasloos geworden. Gerard, lachend: ,,We zijn de oudste makelaardij van Barneveld, maar hebben wel het modernste kantoor.”

Aangeboden door Kap Makelaardij

Het oude woonhuis aan de Nieuwe Markt, met daarachter het kantoor van Kap Makelaardij.
advertentie
advertentie