De Conrad Boxer 200 bij een nieuwe woning in Bennekom.
De Conrad Boxer 200 bij een nieuwe woning in Bennekom. Aldo Allessie

Boorprimeur: ‘Eindelijk aan de slag met deze mooie machine’

16 november 2021 om 12:22 Zakelijk

BARNEVELD De aarde is een oneindige bron van energie, waarmee we panden zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunnen verwarmen. Toch zijn er pas vier installateurs in Nederland die zich bezighouden met geothermisch boren, oftewel ‘drilling’, in eigen beheer. Het Barneveldse Schimmel Techniek is er één van.

Zes meter hoog, rood met zwart gekleurd en ‘uiterst modern’. Dat is de Conrad Boxer 200, het gloednieuwe stokpaardje van Schimmel Techniek. Een Nederlandse boortoren die tot een diepte van driehonderd meter warmte uit de bodem kan halen. Een grondgebonden warmtepomp zorgt er vervolgens voor dat de bodemwarmte de juiste temperatuur bereikt, met als resultaat: een comfortabel verwarmd - of verkoeld - huis of kantoor. 

BOORMEESTER Aan het roer van de Boxer 200 staat boormeester André Harms (56), die sinds juni in dienst is bij Schimmel Techniek. De Amersfoorter komt oorspronkelijk uit Drenthe en begon ooit als fietsenmaker. ,,Maar ik heb altijd een hekel gehad aan binnen zitten”, vertelt Harms op het kantoor van Schimmel Techniek. ,,Daarom ging ik aan de slag als bronbemaler.”
Een bronbemaler levert het voorbereidende werk bij het verlagen van de grondwaterstand. Vanuit die functie was het een kleine stap om als boormeester aan de slag te gaan. ,,Ik zag de vacature van Schimmel Techniek en de functie leek me erg leuk. Toen ik langs mocht komen, voelde het meteen goed.”

SPOELWATER Als gecertificeerd boormeester is André verantwoordelijk voor het verloop van de grondboringen. Daar komt heel wat bij kijken. Zo bestuurt hij de machine met een afstandsbediening en moet hij de spoeling goed in de gaten houden. ,,De spoeling drukt zand, klei of grind uit de grond omhoog en zorgt ervoor dat de put tijdens het boren open blijft.” Aan de kleur van het spoelwater kan hij zien hoe diep de boormachine zit. 

WEER OF WIND Tijdens de boring, die (afhankelijk van het type grond) zo’n één à twee uur duurt, mag de Amersfoorter geen enkele keer weglopen. ,,Lichamelijk stelt het niks voor, maar geestelijk is dit werk wel intensief. Met name omdat je het spoelwater continu in de gaten moet houden en altijd alert moet zijn op eventuele storingen. Maar ik vind het heerlijk om hele dagen buiten te zijn. Weer of wind, dat maakt me niet uit.”

VERKOELEN Na de boring kan de grondgebonden warmtepomp, de duurzaamste en efficiëntste variant, worden geplaatst. ,,Dit systeem heeft veel voordelen. Een grondgebonden warmtepomp zorgt voor een stabiele temperatuur zonder dat je een buitenunit hoeft te plaatsen.” Daarnaast kun je een pand met deze warmtepompen gratis verkoelen in de zomer en gaat het systeem tot wel vijftig jaar mee. ,,Het is even een investering, maar vanwege het hoge rendement zijn de kosten op de lange termijn veel lager.” 

NIEUWBOUW EN RENOVATIE Wel benadrukt André dat dit type warmtepomp niet voor elke woning geschikt is. ,,We hebben veel ruimte nodig voor de de aanleg van de leidingen, maar ook voor de boortoren, de rupskraan, de groutmachine en de bakken voor het spoelwater. Niet iedereen zit te wachten op al die bende in zijn tuin.” De grondgebonden warmtepomp is dan ook het meest interessant bij woningen die nog opgeleverd of gerenoveerd moeten worden. 

Zoals bij de allereerste boring van Schimmel Techniek, die vorige maand plaatsvond in Bennekom. Het systeem werd geïnstalleerd bij twee nieuwe huizen van particulieren, die bijna worden opgeleverd. André: ,,Na bijna een half jaar voorbereiding keek ik er erg naar uit om aan de slag te gaan met deze mooie machine en met eigen ogen het eindresultaat te kunnen zien.”

Vergunning
Schimmel Techniek verzorgt het boren voor uitsluitend gesloten bodemenergiesystemen, waarbij geen direct contact is met het grondwater. Voor gesloten bodemenergiesystemen geldt een meldings- en vergunningsplicht. Klanten kunnen bij Schimmel Techniek terecht voor het boren zelf, maar adviseurs nemen ook graag al het papierwerk uit handen.

Terugverdientijd
Schimmel Techniek berekent vooraf de terugverdientijd van een gesloten bodemenergiesysteem voor je uit. Na goedkeuring en het regelen van de nodige vergunningen, worden de gevraagde installatie, de benodigde bron(nen) en het besturingssysteem op maat ontworpen en geplaatst door professionals.

Aangeboden door Schimmel Techniek

,,Ik moet het spoelwater continu in de gaten houden."
Boormeester André Harms (rechts) in actie.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie