Margreet Kap: ,,De juiste locatie is van groot belang.
Margreet Kap: ,,De juiste locatie is van groot belang." Pauw Media

‘Aankoopmakelaar denkt met je mee’

29 augustus 2022 om 13:09 Wonen

BARNEVELD Hoewel we de ergste gekte op de Barneveldse woningmarkt achter de rug lijken te hebben, kan het nog steeds lastig zijn om het perfecte huis te vinden. Een makelaar die de regio Barneveld goed kent en weet wat er lokaal speelt, kan je hierbij helpen. Wat kun je zoal verwachten van zo’n aankoopmakelaar? Margreet Kap van Kap Makelaardij legt het uit. 

Wie op huizenjacht gaat, maakt in de meeste gevallen eerst een afspraak met een hypotheekadviseur. Die berekent de leencapaciteit en geeft advies over de hypotheekvorm en hypotheekrente. 

Daarna komt - mits je daarvoor kiest - de aankoopmakelaar in beeld. Hoe weet je welke aankoopmakelaar de beste keuze is? ,,Het is in elk geval fijn als hij of zij al langer werkzaam is in je eigen gemeente”, vertelt Margreet. ,,Een goede makelaar heeft kennis van de lokale woningmarkt en volgt de ontwikkelingen op de voet.” 

Dat geldt ook voor de ontwikkelingen op het gebied van lokale politiek: ,,Woningzoekenden kunnen veel profijt hebben van een makelaar die daarvan op de hoogte is. Een huis met uitzicht op een weiland kan een paar jaar later bijvoorbeeld uitkijken over een bedrijventerrein of nieuwe rondweg. Zoiets kan bepalend zijn voor de uiteindelijke keuze.” 

LOCATIE Tijdens het eerste, vrijblijvende gesprek gaat de aankoopmakelaar na wat de voornaamste wensen zijn. ,,Welk type huis zoekt iemand? Een woning die instapklaar is of juist een klushuis, groot of klein, gelijkvloers of niet? Ook de ligging van de tuin is belangrijk, bijvoorbeeld als je van veel zon houdt.” Een ander belangrijk aspect dat volgens Margreet vaak te weinig aandacht krijgt, is de locatie. ,,Hier kun je namelijk niets aan veranderen. Bedenk goed in welke woonwijk je zou willen wonen en of je voorkeur hebt voor buitenaf of juist nabij het centrum. Is de woning zelf niet helemaal wat je zoekt, dan kun je intern nog genoeg veranderen - mits je daar de financiële middelen voor hebt natuurlijk. Maar als de plek niet helemaal bevalt heb je een groot probleem. Je kunt je huis immers niet omdraaien of verplaatsen.” 

,,Meestal raad ik mensen aan om de eerste bezichtiging zelfstandig te doen, zonder dat ik meega”, vervolgt ze. ,,Als de woning bevalt, sluit ik de tweede keer aan.” In tegenstelling tot de woningzoekende kijkt een aankoopmakelaar op een neutrale manier naar een woning. ,,Vaak gaan er veel emoties gepaard bij het kiezen van een huis. Een koper kan lyrisch zijn over een bepaalde woning, terwijl ik als makelaar kritische punten kan hebben en geen directe emotie heb bij de woning; ik ga er tenslotte niet wonen.” Tijdens en na afloop van de tweede bezichtiging benoemt de aankoopmakelaar de kritische én de positieve punten. ,,Als de koper die kritische punten zo van tafel veegt, weet ik dat dit het juiste huis is.” 

KOOPAKTE Vervolgens is het aan de makelaar om te onderhandelen over de uiteindelijke prijs en voorwaarden. ,,Wij spreken dezelfde taal als de verkoopmakelaar die aan de andere kant staat.” Als het bod geaccepteerd is, controleert de aankoopmakelaar de koopakte: een behoorlijke lap juridische tekst. ,,Het is belangrijk om goed te controleren of de koopakte compleet is, maar ook of er geen belangrijke dingen in ‘de kleine lettertjes’ staan.”

Hetzelfde geldt voor de ‘akte van levering’, waarin de eigendomsoverdracht van een woning wordt vastgelegd. ,,Ook dat is een ingewikkeld stuk dat de aankoopmakelaar voor je doorneemt.” Tot slot vindt de eindinspectie plaats: een laatste ronde door het huis om te controleren of alles goed is en de meterstanden op te nemen. ,,Als achteraf blijkt dat er nog iets mis is, nemen we contact op met de verkoopmakelaar. Ik vind het belangrijk dat mensen écht blij worden van het huis dat ze hebben gekocht. Als dat zo is, heb ik mijn werk goed gedaan.”

Aangeboden door Kap Makelaardij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie