Margreet Kap: ,,De huizenmarkt lijkt langzaamaan te normaliseren."
Margreet Kap: ,,De huizenmarkt lijkt langzaamaan te normaliseren." Pauw Media

Barneveldse woningmarkt normaliseert: ‘Kopers hebben weer meer keuze’

Wonen

BARNEVELD Hoewel op veel plekken de prijzen nog altijd stijgen, lijken we de ergste gekte op de woningmarkt achter de rug te hebben. Zo ook in Barneveld. Margreet Kap van Kap Makelaardij legt uit hoe dit komt en waarom ze als makelaar blij is met ,,de normalisering” van de huizenmarkt. ,,Fijn als kopers écht blij zijn met hun nieuwe woning.” 

Forse overbiedingen van soms vele tienduizenden euro’s: een paar maanden geleden keek Margreet Kap er nauwelijks meer van op. Inmiddels zijn verkoopprijzen die extreem ver boven de vraagprijs liggen eerder een zeldzaamheid, merkt de Barneveldse makelaar. ,,Dergelijke overspannen biedingsprocedures lijken in de meeste gevallen verleden tijd”, vertelt Margreet in het moderne kantoor van Kap Makelaardij aan de Nieuwe Markt. ,,De huizenmarkt lijkt langzaamaan te normaliseren.”

,,Waar de meeste woningen, en zeker tussenwoningen, eerder twintig kijkers trokken, zijn dat er nu een handvol”, vervolgt ze. ,,Kopers bekijken op hun beurt vier of vijf huizen op een dag. Dat was eerder niet aan de orde; die huizen waren er simpelweg niet.”

OORZAKEN Aan de normalisering van de huizenmarkt liggen volgens de makelaar meerdere factoren ten grondslag. ,,Ten eerste zorgt de stijgende hypotheekrente voor een lagere leencapaciteit voor zowel starters als doorstromers. Dit scheelt soms wel tienduizenden euro’s.” Daarnaast heeft de almaar stijgende inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne, een grote invloed op de woningmarkt: ,,Door de hoge gas- en elektraprijzen is niet alleen de energierekening, maar ook de kar met boodschappen een stuk duurder geworden. Tot slot stijgt het aanbod van te koop staande huizen, ook daar zien we een normalisering.”

Dit alles zorgt ervoor dat woningzoekers voorzichtiger zijn en er minder concurrentie is. ,,We zien vooralsnog geen sterke daling in de huizenprijzen, maar er wordt steeds minder overboden. De transactieprijzen liggen bij de meeste huizen in de buurt van de vraagprijs, of iets erboven.” Die ontwikkeling vindt plaats in nagenoeg alle segmenten, ziet Margreet. ,,Met uitzondering van woningen op bijzondere locaties - daar komen vaak nog steeds veel kijkers op af met hoge biedingen.” 

WELOVERWOGEN KEUZE Voor de komende tijd verwacht de makelaar dat de situatie op de Barneveldse woningmarkt verder normaliseert. Een positieve ontwikkeling, als je het Margreet vraagt. ,,Als makelaar ben ik hier blij mee”, beaamt ze. ,,Kopers hebben meer keuze en meer tijd om een weloverwogen beslissing maken. Het doet me persoonlijk goed als mensen een woning kopen die écht naar hun zin is. Het is immers geen jas die je koopt, maar een belangrijke investering die je elke maand terugziet in je financiën.”

HUIS VERKOPEN Voor huizenverkopers hoeft deze ontwikkeling ook niet per se negatief te zijn, zegt Margreet. ,,Het duurt misschien net iets langer dan voorheen en er wordt mogelijk minder overboden, maar aan de andere kant hoef je zelf ook minder te bieden op je nieuwe woning. Het is dus alsnog een prima tijd om je huis in de verkoop te zetten.” 

Daarbij verwacht ze niet dat er binnenkort een einde komt aan de krapte op de woningmarkt. ,,De toekomst laat zich natuurlijk lastig voorspellen, maar ik verwacht niet dat de prijzen snel zullen dalen. De vraag is nog altijd groter dan het aanbod en dat blijft nog wel even zo.” 

Dit artikel wordt aangeboden door Kap Makelaardij 

advertentie
advertentie