Afbeelding
Foto: Pixabay

De beste tips om je eetkamer te restylen

23 januari 2023 om 16:50 Partnercontent

Ben jij je eetkamer meubilair zat? Ben je toe aan wat verfrissing in deze (vaak) meest gebruikte kamer van het huis? Of ga je verhuizen en heb je nieuwe inspiratie nodig? Dan helpen we je graag met een aantal tips. Lees er hier meer over!

Meest centrale plek in huis

De eetkamer is in veel huishoudens dé centrale plek in huis en vervult naast gezellig tafelen een breed scala aan andere functies. Zo wordt er in veel huishoudens aan gewerkt, geknutseld, de dag besproken of huiswerk gemaakt. Het is dus van groot belang dat je eettafel en eetkamerstoelen comfortabel zijn!

Hou rekening met de grootte van de kamer

Is jouw eetkamer erg groot is of juist klein? In beide gevallen is het van groot belang om rekening te houden met het formaat van de ruimte. Zo komt in een grote holle ruimte, een te kleine tafel erg koud en kil over maar andersom kan een kleine eetkamer met een te grote tafel en stoelen een benauwend gevoel geven. Daarom is het verstandig om, voordat je nieuw meubilair gaat kopen, eerst de kamer op te meten. En hou rekening met het feit dat je ook genoeg bewegingsruimte om het meubilair nodig hebt voor een goede doorstroming in de eetkamer. Heb je een ruime eetkamer?  Dan zou je ook een andere meubelstuk als eyecatcher in de kamer kunnen zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mooie buffetkast of een antiek dressoir. Klinkt de kamer erg hol, dan kun je dit dempen met mooie gordijnen of een vloerkleed. 

Wat zijn de functies van de eetkamer?

Bepaal voordat je de eetkamer gaat inrichten waar je deze kamer voor gaat gebruiken. Gebruik je de eetkamer echt alleen voor de maaltijden of is deze ruimte een centrale plek in huis? Want aan de hand van jouw gebruikerswensen is het makkelijker om beslissingen te maken voor de inrichting. Hou hier dus rekening mee. Dit is ook handig om in gedachte te houden bij de opbergruimte en de verlichting in de kamer. 

Ga je voor rond of rechthoekig

Welke tafel in de eetkamer geschikt is, hangt niet alleen af van de ruimte, maar ook van het aantal mensen die er dagelijks gebruik van maken. Heb je een kleine eetkamer, maar wil je in het weekend wel uitgebreid met vrienden kunnen tafelen? Dan zijn er tal van uitschuifbare tafels te vinden. Zo heb je de keuze uit een compacte eettafel voor doordeweeks en een ruime tafel op de dagen dat je wel graag met een groot gezelschap wil dineren. Ook een ronde tafel is een goed alternatief als je relatief weinig ruimte hebt. Deze biedt met een diameter van 140 of 160 cm centimeter wel genoeg zitplaatsen om met 4 of 6 personen te tafelen. Bovendien doorbreken ronde vormen rechte lijnen in je interieur en maken zo je eetkamer extra sfeervol!

Zitgemak

Als je de eetkamerstoelen voor meerdere doeleinden gebruikt, wil je natuurlijk dat deze comfortabel zijn en een goede zithouding hebben. Maar denk behalve het model ook na over het materiaal. Heb je kleine kinderen in huis? Ga dan liever voor kunststof ipv stof, want deze zijn gemakkelijker te reinigen. Of ga voor een leuke mix van verschillende stijlen en creëer zo een leuk speels effect!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie