Afbeelding
Shutterstock

Ook in de winter genieten van je blokhut of tuinhuis

19 januari 2023 om 14:06 Partnercontent

Heb je een blokhut staan en wil je deze ook in de winter gebruiken? Dat kan altijd! Je zit binnen in de woonkamer op een gure winterdag en zou toch wat meer van het buitenleven willen meemaken… de blokhut staat er… waarom niet?

Blokhut of tuinhuis verwarmen

Heeft u al een (deels) geisoleerde blokhut of tuinhuis, maar nog geen kachel? Dan kun je de volgende warmtebronnen gebruiken om je blokhut lekker op temperatuur te krijgen: 

  • Elektrisch. Elektrische verwarming is goedkoop aan te leggen, maar vreet energie. Dat gaat zeker bij veel verwarmen zeker een schokkende energienota opleveren. 
  • CV doortrekken is relatief duur en verliest warmte als het naar de blokhut vanuit de woning wordt doorgetrokken. Met de huidige energieprijzen geen aantrekkelijk alternatief meer.
  • Petroleumkachel. Aanschaf en verbruik is relatief goedkoop, maar er komen verbrandingsgassen vrij en moet er dus af en toe ook goed gelucht worden. 
  • De pelletkachel. Aanschaf kost wel iets, maar daarentegen zijn de pelletkorrels (ook al zijn deze nu duurder) relatief goedkoop te stoken. De kachel kan op een kleine stand blijven staan en als het moet goed bijstoken. De warmte is fijn en kan zelfs een semi-geïsoleerde ruimte goed warm houden. Op basis van elektrisch verwarmen en verwarmen met een pelletkachel is de terugverdientijd ca 2,5 jaar (o.b.v prijspeil 2021 en gaat dus nu nog sneller). Daarnaast biedt de pelletkachel gezelligheid en behaaglijkheid.

Heeft u uw blokhut nog niet geïsoleerd?

U kunt er uiteraard voor kiezen om gewoon een kachel te plaatsen. Afhankelijk van de warmtebron, zal het echt wel wat warmer worden. Het enige nadeel is dat u meer energie verliest doordat het niet geïsoleerd is. Gaat u af en toe in uw blokhut zitten, dan is dat uiteraard geen probleem. De kosten van isolatie wegen niet op tegen het verlies van energie. Gaat u vaker dit doen, dan is het isoleren van uw blokhut of tuinhuis het zeker waard. Het is namelijk beter voor het milieu en uw energierekening! Maar waar te beginnen?

Dak isoleren

Het belangrijkste en het makkelijkst om aan te pakken zijn uw (sedum)dakbedekking en vloer. De meeste warmte verlaat immers via uw dak de ruimte en de meeste kou komt van onderen naar binnen. Het dak kunt op twee verschillende manieren aanpakken. Eerste is dakbedekking eraf, isolatie plaatsen en dakbedekking er weer op. Tweede is van de binnenzijde uit isoleren.

Vloer isoleren

Het isoleren van de vloer is wat simpeler. Het enige nadeel heeft u als u er al een vloer in ligt. Deze moet er dan uit om de isolatie eronder te stoppen, het kan dus zijn dat er wat vloerdelen in dit proces breken en moeten worden vervangen. Als u nog geen vloer heeft, dan moet u naast de isolatie uiteraard ook vloerplanken en -balken halen. In beide gevallen is EPS of PIR de beste oplossing om tussen de vloerbalken te stoppen. Gebruik nooit steenwol! steenwol krimpt en verliest isolatiewaarde omdat het in contact komt met de wat vochtige fundering/betontegels/bestrating.

Deuren met enkel glas

Heeft u deuren en ramen met enkelglas? U kunt u hier niet veel aan doen. Zomaar isolatieglas plaatsen is niet aan te raden. Dit komt omdat de meeste deuren en ramen zijn gemaakt op het type glas waarmee ze zijn voorzien. Wat kunt u wel doen? U kunt het volgende doen: rubberen strips plaatsen en een extra plexiglas plaatje aan de binnenzijde plaatsen. Het zijn geen wondermiddelen, maar elk beetje meer warmte is al winst. Een dikke wand doet ook altijd wonderen.

Blokhut of tuinhuis winterklaar

Als u alles gereed heeft, bent u al even verder, maar u kunt dan wel genieten van uw eigen winter-blokhut! Geniet ervan! Wilt u graag een (goed geïsoleerde) blokhut of tuinhuis? Bij Blokhutwinkel.nl vindt u een breed aanbod aan blokhutten en tuinhuizen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie