Afbeelding
Foto door Scott Webb via Pexels

Het is tijd om je bedrijf te verduurzamen: zo pak je dat aan!

9 november 2022 om 16:12 Partnercontent

Je komt er niet meer onderuit als ondernemer: elk bedrijf moet duurzamer. Niet alleen moeten we meer op onze impact op het milieu letten, de stijgende energieprijzen en inflatie zorgen ervoor dat verduurzaming financieel ook noodzakelijk is. Maar hoe pak je dat nu aan, dat ‘verduurzamen’? Met deze tips geven we je vast een duwtje in de goede richting. Lees snel verder!

Kleine stapjes maken al een groot verschil

Het klinkt als een gigantisch en impactvol project, dat verduurzamen. Maar je kunt klein beginnen. Met kleine veranderingen zet je al stappen naar een duurzamere toekomst. Daarnaast heb je ook profijt van de kleine verbeteringen die je doorvoert: alle beetjes helpen. Waar moet je dan aan denken? Een mooi voorbeeld is het uitzetten van bijvoorbeeld de verwarmingen en lichten zodra iedereen het bedrijfspand verlaten heeft. Hierdoor verbruik je al zo’n 13 uur lang minder stroom per dag. Je kunt ook onder collega’s afspreken om actiever afval te gaan scheiden en langer te doen met materialen voordat deze vervangen worden. Nog een veelvoorkomend voorbeeld van duurzamer ondernemen is bewust zijn met wat er geprint wordt. Als je daar even bij stilstaat voor je op de print knop drukt, bespaar je een hoop papier.

Isoleren, niet stoken

Het pand waar je in werkt gaat wellicht al tientallen jaren mee. Het kan dan ook zo zijn dat de isolatie aan vervanging toe is. Dit kun je eenvoudig laten controleren en vervangen. Net als de ramen: zijn die gemaakt met enkel, dubbel of driedubbel glas? Goede isolatie betekent minder stookkosten. En dat zie je al snel terug op de energierekening!

Hoe zit dat met die bedrijfswagens?

Is jouw bedrijf al overgestapt op elektrisch rijden? Je merkt aan de pomp al snel hoe veel voordeliger het is om elektrisch te rijden. Laat staan het effect op het milieu: je stoot veel minder CO2 uit. Stap daarom over op elektrische bedrijfsauto’s. Leaserijders zullen hier ook een glimlach van krijgen, want de bijtelling van elektrische voertuigen is een stuk lager dan die van reguliere benzine- of dieselauto’s.

Wie betaalt dat verduurzamen dan?

Nou, dat doe je dus niet alleen! Als jij je bedrijf wilt verduurzamen of wilt innoveren, kun je hiervoor subsidies ontvangen, zoals een WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) regeling. Wacht niet lang met een WBSO aanvragen, want hoe eerder je begint, hoe meer je kunt besparen op je kosten.

Hoeveel subsidie krijg je dan?

Dat verschilt per bedrijf. Wil je weten hoeveel subsidie je zou kunnen ontvangen? Maak dan gebruik van een WBSO calculator. Zo weet je in een paar simpele stappen meteen waar je aan toe bent. Verduurzamen wordt sterk aangemoedigd, dus je staat er nooit alleen voor. Succes!

advertentie
advertentie
advertentie