Afbeelding
Foto Dreamstime

Wat te doen als je riool verstopt is?

11 januari 2022 om 14:18 Partnercontent

Iedereen krijgt in de loop van zijn leven wel eens last van rioolproblemen. Het riool begint bij de afvoer: denk aan de douche, het bad, de gootsteen en de vaatwasser. Er wordt elke dag een hoop door die leidingen weggespoeld. Wanneer een leiding dichtslibt is er sprake van een verstopping. Dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben, zoals motmuggen in huis en natuurlijk de overlast van een afvoer die niet (goed) meer doorloopt. Wat kun je doen wanneer een deel van je riool verstopt is, en hoe kun je een verstopping voorkomen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn de oorzaken van een verstopt riool?

Een verstopt riool kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een verstopping ontstaan door harde deeltjes die door het riool worden gespoeld, zoals maandverband in het toilet en etensresten in de gootsteen. Ook zeep en viezigheid kan in de loop der tijd op de binnenkant van de leidingen slaan. Het kan zo gebeuren dat je leiding stukje bij beetje dichtslibt, tot er nauwelijks meer water doorheen kan stromen. Je kunt een verstopping hierdoor niet altijd voorkomen.

Kun je zelf een verstopping verhelpen?

Je kunt proberen een verstopping zelf te verhelpen, bijvoorbeeld met behulp van een ontstopper of soda en azijn. Toch is het in veel gevallen niet verstandig om zelf een ontstopping uit te voeren. Je loopt namelijk kans je leidingen of afvoer te beschadigen, en dan ben je verder van huis. Lukt het je niet om de verstopping met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te verhelpen? Bel dan een professional. Een ontstoppingsbedrijf kan de meeste verstoppingen al binnen een half uur verhelpen. Dat bespaart jou veel gedoe, en neemt het risico weg dat er leidingen beschadigen. De monteurs van een ontstoppingsbedrijf hebben de juiste kennis en gebruiksmiddelen in huis om je snel van je verstopping af te helpen.

Een verstopping voorkomen doe je zo

Is het riool ontstopt, dan wil je natuurlijk voorkomen dat de verstopping snel weer terugkomt. Een ontstoppingsbedrijf inschakelen zorgt er in ieder geval voor dat de verstopping grondig en volledig opgelost wordt, waardoor je niet binnen een paar weken hetzelfde probleem hebt. Daarnaast kun je met je eigen gewoonten een verschil maken. Spoel bijvoorbeeld nooit vaste deeltjes door het riool. Denk aan etensresten in de gootsteen en haar in het doucheputje. Zorg voor een filtertje op de afvoer die dit soort restjes opvangt. Ook kun je eens in de zoveel tijd je riool doorspoelen met heet water en een beetje soda. 

advertentie
advertentie