Afbeelding
Foto Shutterstock

Veiligheid op werk voorop: volg een BHV-of VCA-cursus

Partnercontent

Je wilt er zeker van zijn dat je altijd in een veilige omgeving werkt. Daarom is het belangrijk om veiligheidscursussen te volgen, zoals een BHV-of VCA-cursus.

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening. In een BHV-cursus leer je omgaan met noodsituaties op de werkvloer. De VCA-cursus staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers In een VCA-cursus leer je hoe je veilig kunt werken met gevaarlijke stoffen en hoe je moet reageren op noodsituaties. Beide cursussen zijn essentieel voor iedereen die in een veilige omgeving wil werken.

Het belang van veiligheid op het werk

Veiligheid op het werk is belangrijk. Zo belangrijk, dat je er een cursus voor moet volgen. Vooral als je in een bepaalde branche werkt. Denk aan werken bij de politie of in de bouw. Hierbij is het belangrijk dat elke medewerker goed getraind is en let op iedereens veiligheid op de werkvloer. 

Verschillende soorten beschikbare cursussen

Zo, je bent er klaar voor: veilig gaan werken. Maar wat houdt veilig werken nu eigenlijk in? En hoe zorg je ervoor dat je jezelf en je collega’s veilig houdt? Daarvoor moet je wel de juiste cursussen volgen.

Er zijn verschillende soorten cursussen beschikbaar, afhankelijk van wat je precies wil leren. Ben je op zoek naar een cursus om brandwonden te voorkomen? Of wil je leren hoe je tijdens het werken op je gezondheid let? Er zijn verschillende cursussen waar je uit kunt kiezen. Kijk dus goed naar welke cursussen er allemaal beschikbaar zijn, en kies degene die het beste bij jou en je bedrijf past. Dan weet je zeker dat je veilig kunt gaan werken!

Welke cursus is geschikt voor jou?

Maar welke cursus is nu geschikt voor u? Welke cursus past het beste bij uw werkzaamheden? Om dit te bepalen, is het belangrijk dat u goed nadenkt over de risico’s die bij uw werk horen.

VCA-cursussen zijn bedoeld voor werknemers die te maken hebben met gevaarlijke situaties. Wanneer je jouw VCA Basis diploma haalt, laat je zien dat je veilig kunt werken, dat je rekening houdt met het milieu en je gezondheid tijdens het werken. 

Wil je weten hoe je veilig de werkvloer kan ontruimen? Dan is een BHV-cursus wat voor jou. Bij deze cursus leer je alles over brand, EHBO en ontruimen. Op elke werkplek dient er minimaal één BHV’er te zijn. Het maakt hierbij niet uit of je vaak met gevaarlijke situaties te maken krijgt op de werkvloer. 

De voordelen van het volgen van een cursus

Er zijn veel voordelen verbonden aan het volgen van een cursus. Ten eerste word je getraind door professionals die weten waar ze het over hebben. Je leert ook in een veilige en gecontroleerde omgeving, wat goed is voor je ontwikkeling als professional.

Maar het allerbelangrijkste is dat je informatie krijgt die jou en je collega’s veilig houdt als je aan het werk bent. En dat is iets waar we allemaal naar moeten streven: een veilige en gezonde werkplek waar iedereen zijn beste werk kan doen.

Hoe vind je een cursus?

Nou, het goede nieuws is dat je vrij gemakkelijk een cursus kunt vinden. Er zijn een paar verschillende manieren om het aan te pakken:

  • De eerste is om te kijken bij je plaatselijke gemeente. Zij bieden vaak cursussen aan, of kunnen je in de juiste richting wijzen.  
  • De tweede manier is online zoeken. Er zijn veel verschillende aanbieders, en je kunt meestal vinden wat je zoekt door te zoeken op het type cursus waarin je geïnteresseerd bent (BHV-cursus, VCA-cursus, etc). 
  • De derde optie is om rechtstreeks contact op te nemen met een aanbieder van cursussen. Dit is een goede optie als je op zoek bent naar iets specifieks, of als je cursussen wilt combineren tot een langer opleidingstraject. 
advertentie
advertentie