Afbeelding
Foto: Shutterstock

Van baan wisselen op een krappe arbeidsmarkt

28 februari 2022 om 08:31 Partnercontent

Er is momenteel sprake van een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen Nederland kampt met een groot tekort aan werkzoekenden. Ook in diverse andere Europese landen is de vraag naar geschoold personeel groter dan het aanbod. Voor werknemers is dit een gunstige situatie. Het biedt hen kansen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging bij een andere werkgever. De kans dat men wordt aangenomen is relatief groot door de huidige tekorten. Het lijkt een kwestie te zijn van een motivatiebrief indienen, de sollicitatieprocedure doorlopen en tot slot een VOG aanvragen. In de praktijk wordt logischerwijs wel degelijk naar de vaardigheden en het kennisniveau van een sollicitant gekozen. Duidelijk is echter, dat er voldoende kansen liggen om een nieuwe baan te vinden.

Wijze van solliciteren is veranderd door de jaren heen 

Er gebeurt steeds meer digitaal rond deze sollicitatieprocedures bij bedrijven. Een sollicitant dient via de website van de werkgever een sollicitatie in, waarna deze worden toegevoegd aan een specifiek HR-systeem. Het maakt het zowel voor de werkgever, als werknemer makkelijker om te solliciteren. Een werknemer hoeft niet langer na te gaan of diens mailtje wel is aangekomen en een werkgever heeft alle sollicitaties direct op één plek. Het past bij het veel bredere beeld van de ingezette digitalisering bij organisatie. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit dat een VOG aanvragen digitaal kan. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen.

Onduidelijkheden rond het aanvragen van een VOG

Tegenwoordig moet voor vrijwel iedere functie een VOG worden aangevraagd door een werkzoekende. De VOG vertelt de werkgever dat je te vertrouwen bent. In die zin, dat je de afgelopen jaren geen strafbare feiten hebt gepleegd die bij herhaling impact zouden kunnen hebben op de functie die je uit gaan oefenen. Afhankelijk van de aard van deze incidenten en het jaar waarin ze gepleegd zijn, worden ze wel of niet getoond op de VOG. Er zijn verschillende organisaties die hulp kunnen bieden bij de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze partijen vragen de VOG direct voor je aan, op basis van de gegevens die je met ze deelt. Vaak heb je de VOG binnen enkele dagen in huis. Ook afhankelijk van de drukte bij de dienst Justis. Het bespaart je tijd en moeite.

Veel branches zoeken driftig naar nieuw personeel

Er zijn verschillende branches waarin de vraag naar nieuw personeel groot is. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, maar ook aan de techniek. Met name de vraag naar beroepen als die van een loodgieter, timmerman of elektricien is groot. Er wordt door het hele land flink gebouwd, waarbij deze vakmensen onmisbaar zijn. Hetzelfde geldt voor zorgverleners, die het in de afgelopen jaren weggevallen personeel moeten opvangen. Daarbij moeten de opgelopen achterstanden worden ingehaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie