Afbeelding
Photo by leo Vin on Unsplash

Is gratis wifi in Barneveld wel veilig?

Partnercontent

Op meer dan 2 miljoen locaties in Nederland kun je inloggen op een gratis wifinetwerk. Ook in Barneveld kun je bij bijna ieder restaurant, koffietentje, supermarkt en openbaar gebouw gratis internet krijgen, of je nu bij Mio Girasole aan het eten bent, of bij Orthodontie Barneveld zit te wachten. Je kunt het wachtwoord krijgen als je klant bent.

Je kunt ook wifinetwerken zonder wachtwoord vinden door middel van apps zoals WiFi Map. Bijvoorbeeld het netwerk ‘Home WiFi’ bij een huis in de Narcissenstraat. Deze apps maken gebruik van informatie van sociale media gebruikers en niet alle gegevens zullen dus kloppen. Laten we hopen dat de bewoners van dit huis ondertussen een wachtwoord hebben ingesteld.

De nadelen van gratis wifi

Er zitten echter wel wat nadelen aan verbonden aan openbare netwerken:

1. Ten eerste zitten er vaak restricties op een gratis netwerk. Zo is video streaming bijvoorbeeld geblokkeerd in de trein of in een hotel om te voorkomen dat het netwerk overbelast raakt.          

2. Ten tweede is het onveilig om gebruik te maken van onbekende netwerken, omdat je niet weet wie er nog meer op hetzelfde netwerk zitten mee te kijken met je.

Als je op een netwerk gaat waar alle gebruikers dezelfde login gebruiken, of nog erger geen wachtwoord nodig hebben, dan kunnen andere gebruikers je internetverkeer onderscheppen. En als de gegevens dat niet eens versleuteld zijn, zoals bijvoorbeeld het geval met de wifispots van KPN, dan is het onveilig. Oplichters maken namelijk graag gebruik van openbare netwerken om het internetverkeer van nietsvermoedende gebruikers te onderscheppen. 

Wat deze cybercriminelen proberen te doen is om je persoonlijke gegevens te bemachtigen en het daarna te verkopen. Betaalgegevens, crypto-accounts en inloggegevens zijn aardig wat waard op het dark web. Ook kunnen oplichters je apparaat blokkeren met software (ransomware) en om losgeld vragen. 

Hoe helpt een VPN?

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat al je internetverkeer versleutelt en vervolgens omleidt via een server. Zo worden je gegevens niet alleen onherkenbaar, maar worden ze ook door een tunnel verstuurd en kan niemand zien wat er gebeurt. Zelfs beheerders van het netwerk kunnen niet zien wat je doet. Onbekende netwerken zoals “Home WiFi” in de Narcissenstraat en alle hotspots van KPN zijn dan wel veilig. Bovendien verdwijnen de blokkades in hotels en in de trein en wordt streamen weer mogelijk.

Je hoeft geen verstand te hebben van computers of technologie om een VPN te installeren op je apparaat. VPN diensten hebben een eigen app die je kunt downloaden en installeren via Google Play of de AppStore. Zodra je een VPN pakketje koopt, krijg je inloggegevens om de app te gebruiken. 

advertentie
advertentie