Afbeelding
Photo by Alexander Andrews on Unsplash

Dit is hoe Barneveld de afgelopen jaren veranderd is

5 juli 2021 om 12:07 Partnercontent

In het gemeentearchief van Barneveld zijn sinds enige tijd gegevens uit kadastrale bronnen te raadplegen. Zo kan bijvoorbeeld, met hulp van de aanwezige medewerkers, informatie worden verkregen over de percelen in deze gemeente gedurende de periode van 1832 tot 1988. Je kunt er bijvoorbeeld terugvinden wanneer een perceel van eigenaar wisselde en welke gebouwen afgebroken en/of gebouwd zijn. Hierdoor is goed te zien hoe de gemeente in de loop der jaren veranderd is. Zeker wanneer je de gegevens uit dit archief vergelijkt met de actuele informatie op https://kadastralekaart.nl/ levert dat interessante resultaten op. Je ziet dan precies hoe een gemeente als Barneveld zich ontwikkelt.

Historische gegevens

De huidige stand van zaken in Barneveld - en elke andere gemeente in ons land - kan iedereen direct online inzien. Gaat het echter om historische gegevens uit de negentiende of twintigste eeuw, dan zul je daarvoor de archieven moeten induiken. Die mogelijkheid is er dus tegenwoordig in het gemeentearchief door middel van de kadaster archiefviewer. Het is een tool die niet openbaar toegankelijk is, maar waarvan wel ter plaatse gebruik kan worden gemaakt via een account dat door de medewerkers van het gemeentearchief wordt beheerd. Tot aan de jaren negentig werden kadastergegevens analoog bewaard, daarna was sprake van digitale archivering.

Elk perceel geregistreerd

Op de kadastrale kaart kun je binnen Nederland alle percelen terugvinden. Hierdoor is het mogelijk om globaal de ligging van een perceel te bekijken. De contouren zijn ingetekend op de kaart, maar kunnen niet als strikte perceelgrens worden beschouwd. Op detailniveau kan de feitelijke grens net iets verder liggen. Om daar zekerheid over te krijgen, wanneer je de eigenaar van een perceel bent, kun je een grensreconstructie aanvragen. Een landmeter komt dan langs om de exacte perceelgrens vast te stellen met behulp van gecertificeerde apparatuur. Pas dan kun je formeel rechten ontlenen aan de perceelgrenzen.

Een schat aan informatie

Dankzij de kadastrale kaart kun je niet alleen achterhalen hoe groot een perceel is en waar het zich bevindt. Je kunt er bijvoorbeeld ook zien wanneer er een woning op werd gebouwd en of die woning momenteel in gebruik is. Aanvullend is het ook mogelijk om informatie te krijgen over de waarde van het pand op basis van de meest recente verkoopprijzen en de zogenoemde WOZ-waarde. Tevens bestaat de mogelijkheid om zogeheten referentiepanden - gelijkwaardige panden in de omgeving - te bekijken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie