Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat valt er allemaal onder een autoverzekering?

24 juni 2021 om 07:20 Partnercontent

Als je in Nederland met de auto de openbare weg op wilt, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs. Dit is overigens niet de enige vereiste, want jouw auto moet ook verzekerd zijn. Zonder verzekering mag je namelijk niet de openbare weg op met het voertuig. Helaas zijn er veel mensen die niets of nauwelijks iets weten van auto verzekeringen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst namelijk wat er allemaal onder een autoverzekering valt. Op deze manier kun jij straks voor jezelf bepalen wat de beste autoverzekering is.

Dekking

Het is geen pretje om schade te rijden met jouw auto. Het verhelpen van deze schade kost jou immers geld. Dit hoeft overigens niet, want schade kan ook vergoed worden door jouw verzekeraar. Ga hier overigens niet klakkeloos van uit, want een verzekeraar keert niet altijd geld uit. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, vertellen wij je hier wat er per autoverzekering vergoed wordt.

- WA
WA staat in dit geval voor wettelijke aansprakelijkheid. In Nederland ben je verplicht om minimaal deze autoverzekering af te sluiten als je een auto hebt. Dankzij deze verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto aanricht bij anderen. Schade aan jouw voertuig wordt niet vergoed met deze verzekering. Een WA-verzekering heeft de minst uitgebreide dekking, waardoor je hier logischerwijs ook de laagste premie voor betaalt.

- WA + Beperkt Casco
Kies je voor WA + Beperkt Casco? Dan wordt niet alleen de schade die je aanricht bij anderen vergoed. Nee, want ook schade aan jouw eigen auto valt binnen de dekking van deze verzekering. Het gaat in dit geval overigens niet om schade die ontstaan is door een aanrijding. Nee, want een verzekeraar keert bij deze verzekering enkel geld uit als de schade is ontstaan door bijvoorbeeld brand of storm.

- WA + Volledig Casco

Als je jouw auto zo goed mogelijk wilt verzekeren, kies je voor WA + Volledig Casco. Deze verzekering wordt het meest gekozen door mensen die in een auto rijden die jonger is dan 6 jaar. Dit komt vooral doordat het hier om een all risk autoverzekering gaat. Bij deze verzekering keert een verzekeraar ook geld uit als jouw auto beschadigd raakt als gevolg van een aanrijding. Dit is niet alleen het geval als het ongeluk de schuld is van een ander, maar ook als het jouw eigen schuld is.

Aanvullende verzekeringen

Sommige mensen denken dat ook schade aan (spullen van) inzittenden verzekerd is via een autoverzekering. Helaas is dit niet het geval. Als je ook wilt dat bestuurder en passagiers verzekerd worden, moet je hier een Inzittendenverzekering voor afsluiten. Dit is een aanvullende verzekering. Als je deze verzekering afsluit, is schade aan zowel inzittenden zelf als hun spullen verzekerd bij een verkeersongeval. Ook voor pechhulp moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

Kijk goed naar de polisvoorwaarden

Een autoverzekering kan er bij de ene verzekeraar compleet anders uitzien dan bij de andere. Kijk daarom altijd goed naar de polisvoorwaarden van een autoverzekering. De makkelijkste manier om dit te doen, is door verzekeraars met elkaar te vergelijken. Door een vergelijking te maken, krijg je binnen een paar tellen een overzicht van autoverzekeringen. Veel mensen kijken naar de premie, maar wij adviseren om je vooral tot de polisvoorwaarden te richten. Op deze manier achterhaal je snel wat er wel en niet gedekt wordt. Dit helpt jou uiteindelijk om de beste autoverzekering af te sluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie