Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe moet je een vloer isoleren?

2 juli 2020 om 16:41 Partnercontent

Als je klaar bent met het hebben van koude voeten en vocht in huis dan is het verstandig om je vloer te laten isoleren. Dit zal niet alleen een stuk aangenamer aanvoelen, maar het zal er tevens voor zorgen dat je energierekening omlaag gaat. Hoe je je vloer moet laten isoleren hangt van een aantal factoren af. Heb je een kruipruimte? Kies dan voor het kruipruimte isoleren. Dit is namelijk heel eenvoudig, je kunt het bij wijze van spreken al doen door een laag isolatieparels te verdelen over de bodem van de kruipruimte. Daarnaast zijn er ook andere manieren om je vloer te isoleren. 

Hoe moet je een betonnen vloer isoleren? 

Het isoleren van een betonvloer zal niet alleen het wooncomfort verhogen, maar het zorgt er tevens voor dat warmte onnodig naar de kruipruimte ontsnapt. Hierdoor zul je natuurlijk minder te hoeven stoken, waardoor je geld zult besparen. Ook zal de betonnen vloer in de winter warm aanvoelen, maar in de zomer juist weer koel. Om een betonnen vloer te isoleren moet je eerst bevestigingspennen kopen, normaalgesproken heb je per plaat vier tot zes nodig. Daarnaast moet je ook glas- of steenwolplaten kopen. Dit is namelijk het isolatiemateriaal. Je begint met het plaatsen van de bevestigingspennen. Vervolgens kun je de isolatieplaten op maat zagen of snijden. Hierna kun je deze platen tussen de balken klemmen. Je betonvloer is nu geïsoleerd! Overigens kun je direct ook elektrische vloerverwarming installeren als je dit graag wilt. 

Hoe moet je een houten vloer isoleren?

Hout is uiteraard een prachtig materiaal, maar het werkt ook snel. Hout zet uit, maar kan ook krimpen door de temperatuurverschillen. Voordat je de houten vloer gaat leggen is het dan ook verstandig om het te isoleren. Dit kun je ook zeker vanuit de kruipruimte doen. De vloer gaat hierdoor langer mee, terwijl het ook je wooncomfort verhoogt. Bovendien zul je besparen op de stookkosten. Ook hierbij zul je weer glas- of steenwolplaten nodig hebben. Zitten er kieren in de vloer? Kies er dan voor om het te bekleden met triplex van 3 tot 4 millimeter dik. Hierna kun je de isolatieplaten op maat maken en plaatsen om de vloer van hout te isoleren. Dwars op de vloerbalken kun je dan houten latten schroeven. 

Hoe moet je een zoldervloer isoleren?

Als je je zolder niet gebruikt dan is het alsnog verstandig om dit te isoleren. Een koude zolderkamer boven je slaap- of woonkamer kun je dus beter wel de vloer isoleren. Als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de kamer daaronder dan kun je de zoldervloer van bovenaf isoleren. Natuurlijk zul je hierbij ook weer glas- of steenwolplaten aan moeten schaffen. Ook zul je houten balken en schroeven nodig hebben voor deze klus. De balken moet je eerst op maat zagen, waarna je speciale folie kunt aanbrengen bij een koude zolder. Dit hoeft niet beslist. Vervolgens moet je de isolatieplaten op maat maken, waarna je ze kunt plaatsen tegen de vloer van de zolder. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie