Afbeelding
Radiator

3 tips voor een strakke radiator ombouw

2 juli 2020 om 15:39 Partnercontent

Wanneer je je huis aan het inrichten of restylen bent, zal je merken dat radiatoren – tenzij je enkel vloerverwarming hebt – een noodzakelijk kwaad zijn. We willen ons huis graag verwarmen, maar mooi is het niet, zo’n radiator. In de wetenschap dat je er niet aan ontkomt om ze in je huis te hebben, wat kun je doen om ze toch wat mooier eruit te laten zien?

Designradiatoren

De eerste oplossing is natuurlijk voor designradiatoren gaan die wél het aankijken waard zijn, want die zijn er meer en meer. Een goede keuze daarvoor zijn Thermrad radiatoren die een fijne combinatie zijn van comfort, kwaliteit en design. Deze zijn niet eens bijzonder duur en toch betrouwbaar. Wil je het toch met je huidige radiatoren doen, of alsnog je Thermrad radiator uit het zicht halen, dan is eigenlijk de enige manier om niet de functie van de radiator al te veel te verstoren een ombouw maken. Maar ook deze kunnen lelijk zijn. Daarom hier 3 tips voor strakke radiatorombouw die werkt.

Zelf ontwerpen en maken of een zelfbouwpakket kopen

Het is niet zo moeilijk om een radiatorombouw in elkaar te zetten. Daarom kun je ook zelf de ombouw ontwerpen, waardoor je iets creëert dat jij wél mooi vindt. Natuurlijk is niet iedereen even creatief of handig. Voor hen hebben bouwmarkten een oplossing gevonden: een zelfbouwpakket. Daarin vind je alle materialen die nodig zijn om een radiatorombouw te maken. Daarnaast zit er ook een duidelijke handleiding bij die je stap voor stap begeleidt in het bouwen van een ombouw voor je verwarming.

Materialen die je kunt gebruiken

Niet elke houtsoort is geschikt voor een radiatorombouw. Omdat je radiator warmte afgeeft, staat de ombouw bloot aan relatief hoge temperaturen, en dat kunnen niet alle houtsoorten goed verdragen. MDF is een sterk en onbuigzaam materiaal dat bestaat uit houtvezels en dat niet kromtrekt door de warmte. Het is daarnaast ook nog eens eenvoudig op maat te maken en te beschilderen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen houten ombouw voor je verwarming wilt. Gelukkig kan het ook met andere materialen. Veiligheidsglas is een alternatieve mogelijk voor het geval dat je wel een mooie ombouw wilt, maar niet je mooie Thermrad designradiator aan het gezicht wilt onttrekken. Ook aluminium radiatorpanelen zijn een optie, vooral wanneer je voor een modern, industrieel ontwerp gaat. Deze zijn kant en klaar te koop in verschillende designs.

Zorg wel voor openingen

Ondanks dat je je radiator aan het zicht wilt onttrekken, kun je hem niet volledig inbouwen. Je zet geen kast voor je verwarming, want dan kan de warmte niet weg. Datzelfde principe geldt natuurlijk ook voor een radiatorombouw. Er zijn verschillende plekken waar je openingen kunt laten. Je kunt voor sleuven aan de voorzijde gaan, maar ook voor sleuven in de bovenzijde. Daarnaast moet je ook rekening houden met de leidingen en de thermostaat, die doorgaans uitsteekt. Je wilt je thermostaat kunnen bedienen, dus op die plek moet je een gat maken. Voor de leidingen moet je ook uitsparingen maken.

advertentie
advertentie
advertentie