Afbeelding
Tuin inrichten

5 aandachtspunten bij het inrichten van je tuin

2 juli 2020 om 15:40 Partnercontent

Je tuin is één van de pronkstukken van je huis. Je wilt er in een behaaglijke omgeving met alle nodige gemakken van kunnen genieten, en dat betekent dat je bij het inrichten van je tuin goed moet nadenken over wat je wilt en wat je nodig hebt. Wij geven je hier alvast een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden.

Welk kunstlicht en waar?

Op warme avonden wil je ook gebruik kunnen maken van je tuin, het liefst tot ver in de avond. Dat betekent dat je ook moet nadenken over kunstverlichting voor in je tuin. Op welke plekken heb je dit nodig en hoe ga je het vormgeven? Je kunt een aantal lampen ophangen, maar een moderne en veelzijdigere oplossing is een rgb led strip. Dat is de ultieme sfeerverlichting waarmee je voor elke gelegenheid een passende kleur licht kunt instellen met de afstandsbediening of met je smartphone of tablet. Wil je ook warm wit licht kunnen instellen, dan moet je voor een RGBW led strip gaan.

Waar krijg je het meest zon, en waar is schaduw?

Natuurlijk wil je de vrije hand hebben bij het inrichten van je tuin, maar de natuur heeft zo zijn invloed die je in overweging moet nemen. Waar in je tuin heb je de meeste zon, en wat zijn de schaduwplekken? Als je dit weet, kun je daar ook op inrichten. Het is zonde om een mooie zithoek te maken om lekker in de zon te kunnen zitten en er vervolgens achter te komen dat je er eigenlijk maar een kort deel van de dag zon hebt en voor de rest alleen maar schaduw.

Heb je paden nodig?

Een tuin met verschillende zithoekjes en andere voorzieningen is natuurlijk erg leuk. Maar denk er ook goed over na hoe je naar die hoekjes gaat lopen. Ga je over het gazon lopen, of leg je liever wat paden aan? Hout gebruiken voor de paden kan leuk zijn voor het oog, maar hout kan vooral ook erg glad worden, met alle mogelijke gevolgen van dien. Denk dus goed na over een materiaal dat mooi én praktisch is.

Denk aan het onderhoud

Heb jij groene vingers of wil je gewoon een mooie tuin en er vervolgens alleen maar van genieten? Geldt dit laatste voor jou, dan moet je goed opletten wat voor beplanting je kiest. Sommige planten hebben namelijk veel onderhoud nodig. Denk er ook aan dat planten en bomen kunnen uitvallen, en dat een gazon ook bijgehouden moet worden. Houd je niet van maaien, dan kun je misschien beter kiezen voor kunstgras.

Vergeet de opbergfunctie niet

Je kunt niet alles kwijt in je huis, en sommige dingen wil je ook liever niet in je huis hebben. Denk aan de biobak, bijvoorbeeld. Daar moet je een handige plekje voor in de tuin hebben waar je er ook daar geen last van hebt. Gereedschap en andere materialen wil je misschien ook liever in een ruimte buitenshuis onderbrengen als je geen garage met ruimte daarvoor hebt, evenals fietsen en andere tweewielers. Een berghok of tuinhuisje is dus zeker het overwegen waard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie