Afbeelding
...

Prepaid pinpas voor Oekraïense vluchtelingen

Overig Vluchtelingen Oekraïne

BARNEVELD Oekraïense vluchtelingen die in Barneveld een onderkomen hebben gevonden, kunnen vanaf nu als ze nog geen reguliere Nederlandse bankrekening hebben, bij de gemeente een aanvraag indienen voor een prepaid pinpas van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, dat akkoord gaat met een samenwerkingsovereenkomst met BNG Bank om dit te regelen. Met de prepaid pinpas wordt het voor gemeenten mogelijk om leefgeld voor de vluchtelingen uit te keren, zolang deze mensen nog geen reguliere bankrekening hebben. ,,We kunnen de vluchtelingen op die manier zo snel mogelijk van leefgeld voorzien, ook als ze nog geen bankrekeningnummer hebben of een inschrijving in de gemeentelijke basisregistratie.

In een andere regeling, heeft het Barneveldse college besloten de zogeheten kostendelersnorm voor huishoudens in ieder geval een periode van een half jaar niet in te zetten bij huishoudens die anders gekort zouden worden op gemeentelijke uitkeringen. Daarmee valt weg dat mensen mogelijk gekort worden op de bijstand, wanneer ze Oekraïense vluchtelingen in huis hebben opgevangen. ,,Door het niet toepassen van deze norm, zijn mogelijk meer huishoudens bereid een Oekraïense vluchteling in huis op te nemen’’, aldus het college.

Eind mei waren er bij de gemeentelijke basisadministratie bijna tweehonderd vluchtelingen uit dit land ingeschreven. Er zijn nu twee gemeentelijke opvanglocaties (het voormalige YMCA-gebouw in De Glind en in huize De Parel, één van de gebouwen op landgoed De Pauwenhof in Voorthuizen) en binnenkort komt er een derde locatie bij, in acht sociale huurwoningen in de Voorthuizense woonwijk Holzenbosch.

advertentie
advertentie