Eén van de lokalen in scholencomplex Norschoten die zijn ingericht voor de Oekraïense school.
Eén van de lokalen in scholencomplex Norschoten die zijn ingericht voor de Oekraïense school. Foto van 't Land

Oekraïense basischool in Barneveld start na de meivakantie

Onderwijs Vluchtelingen Oekraïne

BARNEVELD De school voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen die momenteel in de gemeente Barneveld opgevangen worden, gaat na de meivakantie, op maandag 9 mei, van start. Kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar oud kunnen dan dagelijks lessen volgen in de speciale school, die ingericht is in leegstaande lokalen in scholencomplex Norschoten in Barneveld.

Dat meldt de gemeente Barneveld. Een week geleden werd bekend dat deze locatie geschikt is bevonden voor de tijdelijke inrichting van de Oekraïense school. Er zijn meerdere lokalen beschikbaar, het is de bedoeling dat alle Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd hier straks terecht kunnen, zodat dit één centrale plek wordt.

KENNISMAKING Volgende week woensdag (20 april) vindt op de schoollocatie een eerste kennismakingsdag plaats voor kinderen, ouders en leerkrachten. De lessen starten na de meivakantie. De kinderen krijgen dan elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur les in onder meer de Nederlandse en Oekraïense taal, maar ook in vakken als expressie. Vervolgens krijgen de kinderen op school middageten en kunnen ze in de middag meedoen aan verschillende sport- en spelactiviteiten, die begeleid worden door Be Active & Creative. Ook Vluchtelingenwerk Barneveld ondersteunt de opvang en begeleiding.

Voor de dagelijkse invulling van de lessen wordt nog wel gezocht naar extra leerkrachten. Vorige week deed schoolstichting De Drieslag, die de coördinatie op zich heeft genomen, een dringende oproep hiertoe, specifiek aan recent gepensioneerde leerkrachten. Ook is het belangrijk dat alle kinderen aangemeld worden. Dat laatste kan via mailadres basisonderwijsoekraine@dedrieslag.nl. De kinderen kunnen ook naar de tijdelijke school, als ze nog niet staan ingeschreven in het Basis Register Personen van de gemeente.

JONGEREN Voor Oekraïnse jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud die in de gemeente Barneveld verblijven, is maandag gestart met onderwijs in de Internationale Schakelklas van het Johannes Fontanus College in Barneveld. De jongeren krijgen hier elke ochtend lessen in het Nederlands, die door een tolk in het Oekraïens vertaald worden. Een deel van de jongeren volgt daarnaast digitaal onderwijs vanuit de eigen school in Oekraïne. Jongeren die zich nog moeten aanmelden voor het onderwijs, kunnen daarvoor terecht via iskbarneveld@jfc.nl

Wouter van Dijk

advertentie