Afbeelding
Sandra Pilkes

Sandra Kookt... Pavlova met tokkelroom

24 februari 2024 om 06:32 Overig

BARNEVELD Sandra Pilkes (46) is receptschrijver en foodstylist. Toen zij voor de liefde naar de Veluwe verhuisde, begon ze aan een ontdekkingsreis naar de smaakmakers van Barneveld. Elke zaterdag presenteert zij in deze krant een recept.

Bij het schrijven voor mijn kookscheurkalender voor 2024 besefte ik: dit jaar heeft een extra dag.  Wat eet je op zo’n bijzondere datum? Natuurlijk op donderdag 29 februari geen alledaags recept, tijdens een schrikkeljaar maken we er een feestje van. 

Toen ik in 2020, het vorige schrikkeljaar, nog in Amsterdam woonde zou ik op zo’n dag iets gefrituurd van Febo uit de muur hebben getrokken. Nu, in Barneveld zijn dat kakelverse eieren uit de boerderijautomaat. Beter voor mijn gezondheid en beter voor de portemonnee. Rechtstreeks van de boer kopen is een geweldige manier om lokale bedrijven te ondersteunen. Vaak is het goedkoper en van veel betere kwaliteit dan in de supermarkt. Producten van de boerderij zijn over het algemeen verser en zeker bij eieren vind ik dat een fijne gedachte.

In deze pavlova wordt dat alledaagse eitje omgetoverd tot iets uitzonderlijks. Een ultiem dessert met groots effect. Voor wie niet op een schrikkeldag wil of kan wachten, geniet er gerust dit weekend al van!

PAVLOVA MET TOKKELROOM VOOR 4 PERSONEN:

4 eieren, eiwit
½ tl vanille extract
1 tl witte wijnazijn
215 gr (riet)suiker
1 tl maïszetmeel (en extra)
125 ml slagroom
100 ml tokkelroom

Seizoens- of diepvriesfruit zoals:
125 gr frambozen
250 gr (diepvries)mango, ontdooid in kleine blokjes
6 passievruchten, vruchtvlees
50 gr hazelnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 150°C. Splits de eieren zorgvuldig. Klop in een vetvrije kom met een handmixer het eiwit met een mespunt zout, vanille extract en de azijn stijf. Voeg al kloppend maïszetmeel en lepel voor lepel 200 gr suiker toe tot het eiwitschuim stevige glanzende pieken vormt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met maïszetmeel. Verdeel het eiwitschuim in een cirkel over het bakpapier. Gebruik de bolle kant van een lepel om het midden iets in te deuken, zodat een opstaande rand ontstaat. Bak het eiwitschuim 60 minuten in het midden van de oven, het eiwit mag niet bruin kleuren. Schakel de oven uit, en laat met de deur dicht ten minste 1 uur in de oven drogen tot de buitenkant stevig aanvoelt.

Klop intussen de slagroom stijf met de resterende suiker. Verwijder voorzichtig het bakpapier en leg de schuimtaart op een serveerschaal. Schep de slagroom in het midden en schenk er zigzaggend de tokkelroom over. Garneer naar eigen smaak royaal met seizoens- en diepvriesfruit.

Of denk aan een toppings van gedroogd fruit, noten of chocolade(saus). Laat hier je fantasie de vrije (uit)loop gaan. Serveer direct.

TIP: Gebruik de eidooiers voor het zelf maken van tokkelroom.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie