Afbeelding
ANP

Aanbevelingen Remkes sluiten aan bij Gelders stikstofbeleid

Maatschappelijk

DEN HAAG/ARNHEM (ANP) De aanbevelingen om de stikstofcrisis te bestrijden die bemiddelaar Johan Remkes woensdag heeft gepresenteerd, sluiten voor het overgrote deel aan bij het al bestaande Gelderse beleid. De provincie Gelderland vindt dat Remkes goed heeft geluisterd naar de zorgen in het gebied, maar blijft wel voorstander van vrijwillige opkoop van boerenbedrijven.

Gelderland wordt wel de ,,stikstofbrandhaard van Nederland” genoemd. De provincie herbergt samen met Noord-Brabant de meeste veehouders van Nederland, maar heeft met de Veluwe tevens het grootste aaneengesloten natuurgebied dat te lijden heeft onder stikstofuitstoot binnen de grenzen. Gelderland moet dan ook een fors deel van de landelijke stikstofreductie realiseren. De provincie is al drie jaar bezig met stikstofplannen en heeft er tientallen miljoenen euro’s in gestoken.

VRIJWILLIGE OPKOOP De provincie vindt dat vrijwillige opkoop van boerenbedrijven op de korte termijn de beste manier is om ruimte te maken voor natuur. Daarvoor moet een simpele regeling komen, want de regelingen zijn nu ,,nodeloos complex en lastig”. Gelderland is blij dat Remkes innovatie ook als een mogelijkheid noemt. Gelderland heeft al de zogenoemde kalverregeling, waarbij kalverhouders subsidie kunnen krijgen voor het bouwen van slimme, duurzame stallen met veel minder uitstoot. Dergelijke systemen bestaan bijna nog niet in de kalverhouderij.

advertentie
advertentie