Afbeelding
ANP/Persbureau Heitink

Politie grijpt in bij protest tegen komst Afghanen in Harskamp

25 augustus 2021 om 06:22 Maatschappelijk

HARSKAMP Bij de opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij de legerplaats Harskamp heeft de politie dinsdagavond ingegrepen tijdens een protest van met name jongeren. 

In eerste instantie waren ongeveer 250 mensen naar de entree van het afgesloten kazerneterrein gekomen, waar de noodopvang zich bevindt. Dat protest verliep aan het begin van de avond rustig, aldus een woordvoerder van de politie. De politie was al de hele avond ter plekke aanwezig. 

ONRUSTIGER Rond 21.30 uur werd het toch onrustiger en gaven de toen nog ongeveer zestig jongeren geen gehoor aan herhaalde oproepen daar weg te gaan. Er ging een stapel autobanden in brand en er werd harde muziek gedraaid, aldus de woordvoerder. Politie en marechaussee hebben ze daarop uit het gebied weggejaagd en naar het dorp geleid. Rond 23.30 uur keerde de rust terug. 

De jongeren, die kratten bier hadden meegenomen, maakten spandoeken met teksten als ‘Weg ermee’ - met een afbeelding van een opgestoken middelvinger -, ‘Eigen volk eerst’ en ‘800 opgedonderd’, refererend naar capaciteit van de noodopvang.

ACHTHONDERD BEDDEN De noodopvanglocatie in Harskamp is dinsdag in gebruik genomen. Er zijn achthonderd bedden voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kondigde dinsdag aan de vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan te openen in Nijmegen, in Heumensoord. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1000 plaatsen. Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Harskamp. 

In totaal zijn tot gisteren zo’n 1.100 Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en legerplaats Harskamp (Generaal Winkelmankazerne).

Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocatiesnodig zijn, omdat er naar verwachting 200 tot 400 vluchtelingen per dag zullen arriveren.

Afbeelding
Afbeelding
Bedden voor vluchtelingen uit Afghanistan in Harskamp.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie