Vluchtelingen uit Afghanistan worden op de legerplaats Harskamp ondergebracht in barakken.
Vluchtelingen uit Afghanistan worden op de legerplaats Harskamp ondergebracht in barakken. ANP/Robin van Lonkhuijsen

Tijdelijk geen militaire oefeningen in Harskamp na komst Afghanen

24 augustus 2021 om 14:34 Maatschappelijk

HARSKAMP (ANP) Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) houdt er rekening mee dat er twee- tot vierhonderd Afghaanse vluchtelingen per dag in Nederland arriveren. Het is daarom nodig samen met Defensie naar meer opvanglocaties te zoeken naast die in Zoutkamp, Huis ter Heide en Harskamp. Voor het eind van de week is bekend hoe en waar nog meer Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen.

Dinsdag aan het begin van de middag arriveerde de eerste bus met vluchtelingen in Legerplaats Harskamp (Generaal Winkelmankazerne). De legerplaats biedt onderdak aan achthonderd mensen en is ingezet toen maandag duidelijk werd dat de bestaande opvangplekken ontoereikend waren, aldus landmachtkolonel Piet Hagenaars, commandant van het Territoriaal Operatie Centrum. 

OEFENINGEN De militaire oefeningen op de legerplaats en op de schietbaan zijn volgens hem in elk geval voor de komende dagen stilgelegd, rekening houdend met wat de vluchtelingen in hun eigen land hebben meegemaakt.

In Harskamp worden onder anderen 150 mensen opgevangen voor wie in Huis ter Heide geen plaats meer was. Ook worden dinsdag 55 vluchtelingen ondergebracht die via Brussel reizen. Defensie verzorgt hun onderkomen in barakken en zorgt voor maaltijden. Er zijn volgens Hagenaars geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Mannen en vrouwen worden gescheiden opgevangen, met uitzondering van echtparen. In Harskamp bieden barakken met kamers met acht bedden onderdak aan allerlei mensen door elkaar, waaronder gezinnen en alleenstaanden. Op grasvelden tussen de barakken komen tenten te staan om in te eten en ontspannen.

TIEN DAGEN QUARANTAINE Iedere tijdelijke bewoner wordt geregistreerd, aldus het COA. De organisatie zegt dat de meeste mensen wel over papieren beschikken. De gevluchte Afghanen moeten eerst tien dagen in quarantaine wegens Covid-19. Daarna mogen ze naar alle waarschijnlijkheid vrij bewegen in Harskamp. 

Hoe lang de vluchtelingen daar blijven, is nog niet te zeggen, aldus het COA. In het dorp wordt over het algemeen positief gereageerd op de komst van de Afghanen.

In de noodopvanglocaties van Defensie zijn tot dinsdagmiddag zo’n 1.100 Afghaanse evacués opgevangen, aldus het ministerie van Defensie. Ze zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en Legerplaats Harskamp. De locatie in Zoutkamp biedt plek aan 540 mensen, Huis ter Heide aan een kleine vierhonderd. Die laatste twee zitten volgens het ministerie inmiddels zo goed als vol. In Harskamp is zoals gezegd plek voor zo’n achthonderd personen.

advertentie
advertentie
advertentie