Een bus met vluchtelingen uit Afghanistan arriveert dinsdag op de legerplaats Harskamp.
Een bus met vluchtelingen uit Afghanistan arriveert dinsdag op de legerplaats Harskamp. ANP/Robin van Lonkhuijsen

Eerste Afghaanse evacués op kazerneterrein in Harskamp

24 augustus 2021 om 14:13 Maatschappelijk

HARSKAMP De eerste bus met Afghaanse evacués is dinsdag aan het begin van de middag gearriveerd in Legerplaats Harskamp. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend. Om hoeveel mensen het gaat, is niet bekend.

De legerplaats (Generaal Winkelmankazerne) in de gemeente Ede werd maandag door Defensie beschikbaar gesteld als noodopvang, meldde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maandagavond. Er is plek voor achthonderd mensen.

,,Als gemeente Ede vinden we het belangrijk om mensen in nood te helpen”, laat burgemeester René Verhulst weten. ,,Het is nog te kort dag om precies te weten hoe alles rond de noodopvang gaat verlopen. We kunnen ons voorstellen dat inwoners vragen hebben en dat mensen hulp willen bieden. Samen met het COA informeren we inwoners en organisaties in Harskamp zo snel mogelijk.” 

De andere twee noodopvanglocaties zijn de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp, die met bijna 180 Afghaanse evacués inmiddels vol is, en het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide (gemeente Zeist), waar plek is voor ruim driehonderd personen.

SPANDOEK Naast de oprijlaan naar de Legerplaats in Harskamp is tussen maandagavond en dinsdagochtend een spandoek opgehangen. Hierop stond de tekst ‘Afghans are not welcome here’ te lezen. Het is niet bekend wie het doek heeft opgehangen. 

Op Schiphol kwam vanmorgen om 08.40 uur een chartervlucht aan met aan boord 184 evacués uit Afghanistan, bevestigen de luchthaven en Defensie aan persbureau ANP. Negen passagiers hebben een Nederlands paspoort.

Onduidelijk is welke nationaliteit de andere passagiers hebben. Ook is niet bekend of onder hen mensen zijn met Nederland als eindbestemming. Het door Defensie ingehuurde toestel was vertrokken uit Islamabad in Pakistan en zou eigenlijk rond 07.30 uur aankomen, zei het ministerie maandag nog. Waarom het toestel vertraagd was, is niet duidelijk.

EVACUATIEVLUCHTEN Vanmorgen is de twaalfde evacuatievlucht vanuit Kabul naar Islamabad uitgevoerd. In de C-130 zaten 137 passagiers, onder wie een onbekend aantal Nederlanders. Maandagavond vertrok de elfde evacuatievlucht, ook een C-130, met 142 passagiers. De tiende evacuatievlucht vertrok maandagochtend vanuit Kabul, met aan boord 94 passagiers.

Maandag kwam een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan aan op Schiphol. Achttien inzittenden van dat toestel, dat vertrok vanaf de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi, hadden een Nederlands paspoort. Van de rest was niet duidelijk welke nationaliteit ze hadden en of onder hen mensen waren met Nederland als eindbestemming.

LUCHTBRUG Defensie gebruikt de vliegvelden in Islamabad en Tbilisi als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul landen eerst in een van de twee hoofdsteden, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.

advertentie
advertentie
advertentie