Afbeelding
AberMedia

‘’Vrijheidskonvooi’’ rijdt door gemeenten Barneveld en Ede

30 januari 2022 om 13:21 Activiteiten

BARNEVELD/DEN HAAG Op verschillende plekken in Nederland reden zondag mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren, uit onvrede over het Nederlandse coronabeleid. Een van deze optochten startte ‘s middags om 13.00 uur op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld. De voertuigen reden onder meer door Stroe, Harskamp, Otterlo, Voorthuizen en Barneveld. in de loop van de middag was er sprake van grote opstoppingen op de route en waren er veel politie-eenheden op de been. 

De actie was ingegeven door het zogenoemde Vrijheidskonvooi in Canada, waar duizenden mensen protesteerden tegen de coronaregels. Bij de rotonde Wekeromseweg/Apeldoornseweg in Ede liep het even uit de hand. Een demonstrant zou iets hebben geroepen naar de politie. Bij de aanhouding was een tweede politiewagen nodig om te assisteren. Nadat de man was meegenomen naar het politiebureau, werd het weer ‘rustig’. Eerder werd er op het Telegram-kanaal Convoy Nederland Nieuws opgeroepen om “een rondje te toeren in de provincie”, waarbij “alles en iedereen op wielen” welkom is.

CANADA Lothar Wilbrink uit Baarn was één van de deelnemers van het Vrijheidskonvooi. Hij vertelt dat de demonstratie in Canada als voorbeeld diende voor de optocht in Barneveld. ,,Mensen zijn ontevreden over de QR-samenleving, die dreigt te worden ingevoerd”, reageert hij. ,,Het kabinet werkt aan een wetswijziging, die we niet moeten willen. Straks worden mensen die niet gevaccineerd zijn overal voor buitengesloten. Je ziet het nu al gebeuren: zonder QR-code mag je de horeca niet in. Straks mag je niet meer naar je werk en heel veel meer niet. Dat mag echt niet gebeuren.”

Het protest in Canada begon als een protest tegen een vaccinatieverplichting van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten oversteken. Het liep uit op een demonstratie van allerlei groeperingen tegen het landelijke coronabeleid. Wilbrink is niet gevaccineerd en gebruikt geen mondkapje. ,,Wij willen een samenleving waarin mensen zelf kunnen weten hoe ze met corona omgaan. Wie zich wil laten vaccineren, moet dat vooral doen. Maar duidelijk is dat dit corona ook niet tegenhoudt. Er dreigt een tweedeling te ontstaan en dat moeten we niet willen, met z’n allen.”

Wilbrink reisde met een vriendengroepje naar Harselaar af, in de verwachting dat er een man of dertig zou deelnemen. ,,Ik was echt verbaasd dat het een konvooi werd van zo’n acht kilometer lang. Het was mooi dat dit in een vreedzame sfeer is verlopen. De politie heeft niet ingegrepen, voor zover ik heb kunnen zien. Er zijn geen ongelukken gebeurd. Dit was een nette actie, zonder trammelant.” Langs de Barneveldse en Edese wegen begroetten de deelnemers veel gelijkgestemden. ,,Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat er wel zo’n tweeduizend man langs de weg stonden die het van harte met ons eens waren. Dat was mooi om te zien.” Waarom Barneveld was geselecteerd als één van de startplaatsen van het Vrijheidskonvooi, weet Wilbrink niet. 

De politie bevestigt dat het konvooi zonder grote problemen is verlopen, los van het incident bij de rotonde in Ede. ,,We hebben onderweg met enkele deelnemers contact gelegd. We wisten dat er plannen waren en hebben laagdrempelig contact gelegd toen de tocht gaande was. Er was geen officiële organisator. De tocht is goed verlopen.”  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie