Aart Kooiman en Johan Gruvaeus (rechts) hangen in de lucht om de Fin Joonas Jokela af te blokken.
Aart Kooiman en Johan Gruvaeus (rechts) hangen in de lucht om de Fin Joonas Jokela af te blokken. Bram van den Heuvel

Simplex SSS laat Orion wankelen

17 oktober 2021 om 01:29 Volleybal

Barnevelders worden beroofd van vijfde set

Peter Pos

BARNEVELD Was er maar een VAR geweest bij het duel tussen Simplex SSS en Orion. Dan waren de Barnevelders in de vierde set ongetwijfeld op 24-22 gekomen en waren er twee kansen geweest om op 2-2 te komen.

SSS was net bezig om De Meerwaarde op zijn kop te zetten. Bij 21-22 keerde Cas Abraham terug in het veld en moest proberen om zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. Dat lukte de passer/loper uitstekend. Al droeg Ludrich Inoncente daar ook zijn steentje aan bij door een fraai punt te maken.
Op 23-22 sloeg Orion de bal uit. De arbiters zagen het niet en gingen niet mee met het signaal van de lijnrechter. Eerst kreeg Orion het punt en na hevige protesten van de Barnevelders werd besloten om het punt over te spelen. Nu serveerde Abraham uit en werd het dus geen 24-22, maar 23-23. Bovendien kwam Adam White namens Orion aan service.
De Australisch international was de beste speler van de avond en liet dat ook op het ‘moment surpreme’ zien. White zorgde er eigenhandig voor dat Orion weliswaar flink wankelde, maar niet omviel: 1-3 (20-25, 13-15, 25-19, 25-23).
Zo kwam er een einde aan een enerverende volleybalavond. SSS begon niet heel goed, maar kwam in de eerste set wel als eerste op de 20 punten. Met een serie van vijf punten op rij liet White toen al zijn klasse zien.
In de tweede set bakten de Barnevelders er helemaal niets van. Dat je als tegenstander dan nog niet zeker bent van de winst, dat weet Stijn Held als geen ander. De 26-jarige spelverdeler die groot werd bij SSS zet nu de lijnen uit bij Orion. ,,Je weet dat de overwinning hier nooit binnen is voordat het laatste punt is geslagen’’, legde Held uit.
,,Wij hebben bij Orion de betere spelers. Wat SSS goed doet is dat ze er alles aan doen om te winnen en dan krijg je het toch nog heel lastig, terwijl je twee sets domineerde. SSS heeft ook een betere ploeg dan de afgelopen jaren. Ze hebben heel veel hoogte en kunnen echt serieus mee ballen.”

PROGRESSIE Dat compliment kunnen de Barnevelders in hun zak steken. SSS vernieuwde de ploeg op een aantal plekken. Opvallend is de progressie die Aart Kooiman heeft gemaakt. De 31-jarige middenaanvaller steekt dit seizoen in uitstekende vorm. ,,Het gaat best lekker’’, klinkt het bescheiden. ,,Waar dat aan ligt weet ik niet precies.”
,,Ik ben natuurlijk pas op late leeftijd in de eredivisie terechtgekomen, dit is pas mijn vijfde seizoen en ontwikkel me nog steeds. Wat wel meehelpt is dat het krachtschema bij SSS geprofessionaliseerd is, daardoor ben ik fitter en explosiever.”
Kort na afloop baalde Kooiman toch vooral van de nederlaag. ,,Het is super zuur dat de wedstrijd zo eindigde, terwijl je meer verdiende. Vorig jaarwaren we niet in de buurt geweest van die jongens, nu laten we zien dat als wij goed spelen we ons kunnen levelen met Orion. Als zij een steekje laten vallen, dan gaan we er dik overheen.”


LOSLATEN ,,In de eerste twee sets lieten ons niveau niet zien’’, mopperde Kooiman. ,,Hadden we dat wel gedaan, dan was die bal op 23-22 ook zo niet beslissend geweest. Natuurlijk hadden we ook geen geluk met de arbitrage. Die fouten maken ze niet expres, maar het viel wel erg vaak in ons nadeel.”
Dan komt de relativering. ,,Nu baal ik nog heel erg, maar straks als ik twee biertjes heb gedronken, dan kan ik dat wel loslaten hoor. Dat is het voordeel van mijn leeftijd. We zijn met SSS goed op weg, maar wat had ik toch graag een of twee puntjes meegenomen.”

advertentie
advertentie
advertentie