Eyecare Kaasschieter gebruikt een nieuwe techniek tegen bijziendheid.
Eyecare Kaasschieter gebruikt een nieuwe techniek tegen bijziendheid. Pauw Media

‘Nieuwe techniek tegen bijziendheid’

26 oktober 2022 om 08:34 Zorg

BARNEVELD Bijziendheid is een afwijking aan de ogen, waarbij men in de verte slecht kan zien. De oogbol is bij bijziendheid te lang, waardoor het beeld vóór het netvlies wordt geprojecteerd, in plaats van óp het netvlies. Deze afwijking wordt ook wel myopie genoemd en de verwachting is dat het aantal nieuwe gevallen de komende tijd flink zal stijgen.

Volgens Bas van Leeuwen, opticien, contactlensspecialist en manager bij Eyecare Kaasschieter met vestigingen in Barneveld, Kootwijkerbroek, Lunteren en Scherpenzeel is het dan ook belangrijk om bijziendheid onder de aandacht te brengen. „Mensen, en dan met name ouders, horen te weten dat kinderen niet te lang achter digitale apparaten moeten doorbrengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op bijziendheid hierdoor toeneemt.”

MYOPIE CONTROLE Naar schatting zullen vijf miljard mensen rond het jaar 2050 te maken krijgen met bijziendheid, vanwege intensief gebruik van digitale telefoons en tablets, die op korte afstand gebruikt worden. Van Leeuwen: ,,De vraag naar oogzorg zal dan ook explosief toenemen, want bij het langer worden van de oogbol neemt de kans toe op netvliesloslating of andere netvlies gerelateerde problemen. Een bril of contactlens kan het zicht gewoon corrigeren, maar een oog wil dan blijven groeien. Deze groei gaan we met myopie controle tegen.”

SPECIALE BRILLENGLAZEN „Myopie controle is een relatief jonge techniek en ik breng die graag onder de aandacht. Het is redelijk onbekend, maar kinderen kunnen veel baat hebben bij deze technologie”, aldus de opticien. Myopie controle kan toegepast worden met speciaal ontwikkelde brillenglazen voor kinderen waar aan de voorzijde van het glas technologie is toegepast die de groei van het oog tegengaat. Een technisch verhaal dat Bas graag uitlegt. „Met dit nieuw ontwikkelde brillenglas zorgen we ervoor dat het beeld perifeer voor het netvlies komt in plaats van erachter, zoals bij een normaal brillenglas gebeurt. Met als gevolg dat er geen stimulus is voor het groeien van de oogbol. Centraal komt het beeld wel op het netvlies. Dit werkt bij zestig tot zeventig procent van de gevallen. Als kinderen met bijvoorbeeld een brilsterkte van -1,00 dioptrie letten op hun levensstijl en gebruik maken van deze brillenglazen, dan blijft de sterkte heel constant of neemt de sterkte heel langzaam toe over de jaren. Myopie controle blijkt dan goed te werken. Ook met speciale contactlenzen kan myopie controle worden toegepast. ” 

WEG VAN DE TELEFOON Om toename van bijziendheid terug te dringen is de 20-20-2 regel belangrijk. „Volgens deze regel zouden mensen en zeker kinderen na twintig minuten schermtijd steeds twintig seconden weg moeten kijken, de verte in. Daarnaast is het belangrijk om twee uur per dag buiten te zijn, weg van een tablet, laptop of telefoon. Op deze manier gun je de ogen voldoende rust en hersteltijd. Als de ogen uren achter elkaar gefocust zijn op een beeldscherm, dan verkrampen de spieren en kunnen ze niet meer ontspannen. 

GOEDE RESULTATEN Bas geeft in zijn zaak graag meer informatie over myopie controle en heet belangstellenden van harte welkom bij Eyecare Kaasschieter. „We hebben kinderen een bril of contactlenzen kunnen voorschrijven waarbij deze technologie is toegepast en dat geeft goede resultaten. De drager merkt bij het kijken niets van de toegepaste technologie.”

Aangeboden door Eyecare Kaasschieter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie