Afbeelding
Roos Koole

Éen op de twintig Barneveldse jongeren rookt

Zorg

BARNEVELD Bijna één op de twintig Barneveldse jongeren van 12 tot en met 16 jaar oud, steekt minstens één sigaret per week op. Het landelijke beeld is dat het aantal rokende jongeren de laatste tijd iets is toegenomen, waarbij opvallend is dat meer meisjes zijn gaan roken.

Dat blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. De vergelijkingssite voor zorgverzekeringen zette de cijfers over rookgedrag onder jongeren per gemeente op een rij. Vergeleken met omliggende gemeenten, pakt het percentage rokende jongeren hier met 4,6 procent lager uit dan onder meer Ede (8,3 procent), Nijkerk (5,6 procent) en Leusden (5,4 procent). In Putten en Ermelo liggen de percentages een stuk hoger, respectievelijk 11,7 procent en 8 procent. In Amersfoort is het percentage gelijk aan dat in Barneveld.

Niet alle gemeenten zijn in het onderzoek betrokken, omdat er per gemeente voldoende deelnemers nodig waren voor een representatieve streekproef. Daardoor zijn er bijvoorbeeld geen percentages van onder meer Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg.

Dat landelijk het aantal jongeren dat is gaan roken is toegenomen, heeft volgens Independer mogelijk te maken met de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn er volgens de organisatie juist stappen gezet om stoppen met roken gemakkelijker te maken, met behulp van gratis hulpmiddelen en professionele begeleiding.

advertentie
advertentie